Golvvärme vid renovering

Vattenburen och elektriskt golvvärmesystem

Generellt kan du säga att elektrisk golvvärme i golvet är en bra lösning vid renovering och tillbyggnad. Gäller det större ytor eller t o m hela huset bör du tänka på vattenburen golvvärme. Anledningen är anläggningskostnaden ställd mot driftskostnaden. På mindre ytor tar det som regel många år innan ett vattenburet golvvärmesystem börjar bli lönsamt. På sådana små ytor som t ex i badrummet finns det dessutom andra fördelar med elektrisk golvvärme. Där vill du ha ett skönt varmt golv hela året.

Med vattenburen golvvärme blir du utan värme under årets varma period när värmen i huset är avstängd. Det finns dock vissa golvvärmesystem där badrummet är separerat från husets övriga uppvärmning. Fråga gärna din leverantör av vattenburen golvvärme om detta alternativ. Det går även att kombinera en vattenburen golvvärme i badrummet med elektrisk golvvärme ovanpå. Då kan du byta till elvärme under sommarmånaderna.

De vanligaste ytorna för elektrisk golvvärme i Sverige är i nämnd ordning badrum, hall, kök och uterum.

Golvvärme i källaren

Det är mycket vanligt att vi vill ha golvvärme i vissa källarutrymmen. Då finns det ett antal punkter att tänka på. Har du fukt i ditt källargolv så löser du inte det problemet med golvvärme. Du får kanske ett torrt golv där golvvärmen är installerad, men istället flyttar fukten till angränsande rum eller upp i väggarna. Har du fukt i golvet, så måste det åtgärdas innan du installerar golvvärme. Normalt måste du dränera grunden för att komma till rätta med fukten. Hus som är byggda före 1975 har som regel ingen isolering under källargolvet. Omkring 1975 började man isolera med s.k. elefantmattor m.m. Sedan har golvisoleringen ökat upp till dagens ca 25 cm.

Om du har en tjock torr betongplatta så fungerar golvvärmen bra även utan isolering. Tyvärr så är det svårt att veta hur en gammal betongplatta är gjuten. Ofta gjöts betongplattan på ett varierande underlag och kunde vara 8 cm tjock på vissa delar och 15- cm på andra delar. Under de flesta hus finns en fuktvandring. Är då betongplattan för tunn så förs värmen bort av fukten när plattan värms upp.

Det lämpligaste du kan göra i dessa fall är att isolera ditt källargolv. Antingen radikalt genom att gräva ur hela golvet och gjuta om det efter dagens normer med ordentlig isolering eller genom att lägga isolerskivor på det befintliga golvet. De flesta källare har inte så mycket utrymme under tak, vilket innebär att du i det senare fallet inte vill att golvet skall bygga för mycket. Det finns isolerskivor av olika fabrikat ner till 10 mm tjocklek. Det viktiga är att du väljer en skiva med ånggenomsläpp. D v s en skiva som andas. Sedan kan du installera din golvvärme ovanpå skivan och spackla eller gjuta in den.

Det är av det skälet du aldrig lägger ett tätskikt i ett badrum i källaren. Du kan lägga det på mindre ytor som i duschen eller efter väggarna, men det är viktigt att källargolvet i sin helhet får andas. En annan viktig punkt är att du aldrig bör stänga av golvvärmen i källaren. Du kan sätta ner temperaturen till ca 10°C under sommaren, men inte stänga av. Stänger du av golvvärmen helt så drar den torra betongen ofta till sig fukt från underlaget.

Golvvärme under klinkergolv – Ett klinkergolv härdar i 28 dagar

Oberoende av vilken typ av golvvärmesystem du har valt, så måste du vänta 28 dagar efter fogningen innan du slår på värmen. Det vi populärt kallar härdning eller kristalliseringsprocessen kräver fukt och tar 28 dagar. Slår du på golvvärmen innan, så försvinner fukten och processen avbryts. Det innebär att du kan dammsuga upp fogarna och att dina klinkerplattor släpper från golvet. Vänta 28 dagar och du får ett underbart varmt golv att njuta av.

Golvvärme under trägolv

Det finns tillverkare som prompt hävdar att du aldrig får ha golvvärme under trägolv. Andra tillverkare av trägolv har med fördel använt golvvärme i många år utan några problem. Det gäller dock att välja rätt trägolv och att yt-temperaturen på golvet aldrig bör överstiga 27°C. Rummets luftfuktighet är en annan viktig faktor. Du bör undvika bok och lönn om du vill ha golvvärme under ditt trägolv. Dessa två träslag är extra känsliga för temperatur och fuktändringar. Vattenburen golvvärme fungerar utmärkt under trägolv och ger en jämn värme om den styrs på rätt sätt.
Elvärme fungerar också utmärkt under trägolv om du väljer en typ som ger en jämn värmespridning. Det kan du uppnå genom att välja elvärme på aluminiumfolie eller inspacklad elvärmekabel med minst en cm spackel över kabeln.

Väljer du elvärme bör du undvika att lägga madrasser, stora högar tvätt etc. på golvet under längre perioder. Då uppstår något som kallas termisk blockering. D v s värmen kan inte ta vägen någonstans och golvet blir betydligt varmare än 27°C på ytan, vilket kan torka ur och orsaka sprickor i trägolvet. Elvärme under trägolv bör aldrig överstiga 80 W/kvm.

Garantier för golvvärmesystem

Samtliga leverantörer av golvvärmesystem lämnar garantier, men kontrollera vad dessa innebär. Golvvärme, vare sig du väljer vattenburen golvvärme eller golvvärme med el, är ett livslångt äktenskap. Den fungerar normalt år efter år så länge golvet ligger utan att något händer. Det är dock viktigt att du har använt dig av behöriga elektriker eller auktoriserade rörläggare vid installationen.

Se till att din garanti är en s k fullgaranti. Det innebär att du får ditt badrum, hall eller kök helt återställt vid en tillverkningsskada. Vissa leverantörer av golvvärmesystem ersätter bara det skadade materialet. T ex med en ny golvvärmekabel om ditt golvvärmesystem i badrummet inte fungerar. Den större delen av kostnaden för att riva upp golv, kanske flytta badrumsmöbler och sedan återställa det hela, ingår inte. Kontrollera därför alltid att leverantören av ditt golvvärmesystem har fullgaranti och är försäkrad för att helt återställa ditt rum. De bästa leverantörerna av golvvärmesystem har egna försäkringar med garantier och stöder sig inte på din hemförsäkring.

Info hämtad från Dinbyggare.se

 

Redaktionen tipsar

Med sockelskiva har du en undehållsfri husgrund i minst 25år. En sockelskiva gör väldigt mycket för utseendet på en äldre grund. Kanske har...
Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...
Miljöcertifiering är ett sätt att miljöanpassa företag och andra verksamheter.  Certifieringen är till för att få företag att arbeta mer...

Annonser

Utvalda varumärken

Med golvvärme från Uponor får du en behaglig temperatur i rummet och på golvet.
Vattenburna golvvärmesystem för alla typer av golv.
Smart golvvärme som är bra både för ekonomin och miljön
Ebeco erbjuder ett komplett golvvärmesortiment med lösningar för alla behov.