Verktyg och Maskiner för den händige hemmasnickaren.

Med rätt verktyg och maskiner kommer du långt. 

Beroende på hur mycket du snickrar hemma så finns det många olika typer av verktyg som kan vara intressanta för dig. Här ska vi presentera några av de vanligaste typerna och vad de används till.

Bekväma verktyg

Först och främst har vi givetvis de allra vanligaste basverktygen så som hammare, handsåg, skruvmejslar och skiftnycklar. Se till så att de ligger bra i handen på dig så att det inte känns obekvämt och klumpigt när du ska använda verktygen, detta gäller oavsett vilket verktyg du ska köpa. Ju skönare det är att använda dina verktyg, desto lättare kommer det gå att få klart slutprodukten.

 

Vattenpass, laserpass och snörslå

När du ska mäta det du ska kapa finns det olika hjälpmedel beroende på hur stort du behöver mäta. I första hand har vi den vanliga tumstocken, behöver du vara säker på att ytan är helt rak så finns det också vattenpass att välja bland. Ju längre ditt vattenpass är desto större blir precisionen, vattenpass finns också som laservattenpass, digitala vattenpass eller en kombination utav dessa beroende på hur avancerat du tänker bygga. Ska du sätta upp nya inneväggar så är det bra med ett laservattenpass där du ser de raka linjerna. De vanliga snickarpennorna är lätta att komma åt med när du ska märka ut var du behöver kapa men om du behöver dra längre sträck så är en snörslå en bra investering. Det finns krita i många olika färger att köpa till så att du kan vara säker på att du ser sträcket tydligt vilken färg det än är på underlaget.

 

Knivar, bräckjärn och vinkelhakar

Med största sannolikhet kommer du också behöva använda en kniv under byggets gång, även här finns det många olika modeller att välja bland beroende på vad du skall göra. En universalkniv där du kan dra in bladet när du inte använder det och där bladet också går att byta ut går att använda i de flesta situationer. En annan smidig kniv är en vanlig hantverkarkniv. Med ett bräckjärn, eller en kofot som det också kallas, kan du både dra ut spikar, skrapa, bryta och lyfta beroende på vilket arbetsmoment du befinner dig i. Det finns även ställbara bräckjärn på marknaden om du skulle behöva det. Både bräckjärn, spett och vinkelhakar är bra att ha vid ett större bygge.

 

Slipmaskiner och sågar

När det gäller de elektriska verktygen så finns det en uppsjö modeller att välja bland. Om du ska bygga ett uterum eller liknande så kommer det gå smidigare och snabbare om du väljer att investera i borrmaskin och skruvdragare. Beroende på vad du ska bygga eller renovera så kan du också komma att behöva någon typ av slipmaskin, även här finns det olika modeller som passar till olika typer av slipning, bland annat planslip, vinkelslip och multislip. En cirkelsåg går att använda både till att kapa och klyva men även till geringssågning, det finns även speciella sågar för detta, så kallade kap-/geringssågar, dessa passar bra om du ska kapa vinklar och liknande. En sticksåg kommer bäst till sin rätt om du använder den till figursågning och den klarar av både trä, metall och plast. En tigersåg kommer åt överallt och den är mycket bra att ha om du ska riva något. Ska du jobba någonting i trädgården så kan du behöva både motorsåg, slägga och yxa. Precis som med allt annat så finns det bättre och sämre verktyg i olika prisklasser.

 

C/C-mått

När du ger dig in i byggbranschen så finns det många olika uttryck som du kommer att få höra, ett av dem är C/C-mått. C/C-måttet är avståndet mellan centrum på en punkt till centrum på en annan punkt, till exempel mellan två reglar. Om dina reglar har C/C-måttet 60 så innebär det att det är 60 centimeter från mitten på en regel till mitten på nästa.

 

Kvalité

Ska du bara spika i några spikar i en bräda så behöver du inte köpa den bästa och dyraste hammaren på marknaden men ska du däremot bygga något större och mer avancerat så kan det vara en bra idé att lägga lite mer pengar på verktygen så att du slipper köpa nya halvvägs igenom bygget. Bra kvalité håller länge och då kan du också använda dina verktyg under många år under förutsättning att du sköter dem på rätt sätt. Vill du veta mer om verktyg och vad du kan behöva till ditt byggprojekt så är du välkommen att kontakta någon av våra annonsörer.

 

 

Redaktionen tipsar

Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...
Med sockelskiva har du en undehållsfri husgrund i minst 25år. En sockelskiva gör väldigt mycket för utseendet på en äldre grund. Kanske har...
Med en friggebod får du smart förvaring på tomten till dina trädgårdsredskap. Den tillhörande tomten till en villa är ofta anpassad efter...

Annonser