Isolera taket

Med ett välisolerat tak minskar dina eventuella värmeförluster 

Det är allmänt känt att värme stiger uppåt och är då taket dåligt isolerat kommer en stor del av värmen försvinna genom taket.

Behöver taket isoleras

Ett enkelt sätt att se om isoleringen är otillräcklig är att snön smälter undan på vissa delar av taket under vintern. I äldre hus är det vanligt att det försvinner en hel del värme genom taket på grund av bristfällig isolering. Har du ett befintligt hus där du vet att isoleringen i taket inte är den bästa kan du åtgärda det genom att isolera taket. Beroende på hur ditt tak är konstruerat och vad du föredrar så kan du välja mellan att isolera taket utifrån eller att isolera taket inifrån.

Isolera taket utifrån

Föredrar du att tilläggsisolera taket utifrån kan du till exempel göra det genom att plocka ner takpannor, läkt och takpapp, montera sedan ett tätskikt och därefter kan du sedan montera cellplast. Eftersom cellplast sviktar en del kan det vara svårt att spika i den, du bör därför skruva fast ströläkten i underlaget. Därefter kan du montera bärläkt och takpannorna som vanligt.

Isolera taket inifrån

Om du istället vill tilläggsisolera taket inifrån kan du montera isolering från vindsgolvet och upp till nock och därefter spika på glespanel och den beklädnad som du vill ha på väggarna.

Tillverkarens anvisningar

Tänk på att alltid följa tillverkarnas monteringsanvisningar när du isolerar. Se till att du följer de rekommendationer som ges för att du ska slippa problem med fukt och mögel. Om du är osäker på hur jobbet ska utföras kan du anlita en kvalificerad hantverkare för bästa resultat.

Vill du veta mer om olika typer av isolering och vad du ska tänka på när du ska isolera ditt tak hittar du enkelt en mängd information på våra annonsörers hemsidor. Där ser du både deras sortiment, fakta om vad du ska tänka på när du använder deras olika produkter och vart din närmaste återförsäljare finns.
 

Vad kostar det att isolera taket?

Kostnaden för att isolera ett tak beror på takets storlek och yta, du kan räkna med åtminstone 20 000 kr, och vanligtvis upp till 50 000 kr. Det kan dock bli både billigare och dyrare, beroende på yta, material och byggprocess. Du kan räkna med att det vanligtvis kostar mellan 200-500 kr per kvadratmeter.

Finansiera renovering och isolering av tak

Beroende på din ekonomiska situation kan isolering av tak bli relativt dyrt. Vi rekommenderar att du läser igenom och jämför samtliga finansieringsalternativ nedan: 

  1. Utöka bolånet: Att utöka sitt befintliga bolån är ofta det mest fördelaktiga alternativet om man har utrymme kvar inom belåningsgraden. Räntan på ett bolån är generellt sett lägre än räntan på andra typer av lån. Ett utökat bolån kan även vara avdragsgillt.
  2. Privatlån: Om bolånet inte går att utöka kan ett privatlån vara ett alternativ. Räntan på privatlån är högre än på bolån, men det ger mer flexibilitet utan att du behöver använda bostaden som säkerhet. Tänk på att jämföra olika långivare för att få bästa möjliga villkor, du kan exempelvis använda lånejämförelsetjänster likt Lånea.se, Sambla eller Enklare. 
  3. Kontant betalning: Att betala kontant är ett bra alternativ då du slipper räntor och avgifter. Se dock till om du behöver sparade pengar till annat, eftersom du oftast kan utöka bolån eller ta privatlån för renovering.  

Genom att  överväga de olika kostnaderna och välja rätt finansieringsalternativ kan du garantera att isoleringen blir en lönsam inverstering. 

Vanliga frågor kring att isolera tak

Behöver jag isolera vinden?
Nej, du behöver inte isolera vinden. Men om du vill sänka dina uppvärmningskostnader och förbättra inomhusklimatet kan isolering vara till stor hjälp. Isolering hjälper till att minska värmeförluster genom taket och skapar en mer energieffektiv byggnad.

Kan jag isolera taket själv?
Ja, du kan isolera taket själv om du har rätt kunskap och verktyg. Att isolera vinden är en uppgift som kräver noggrannhet, men med rätt förberedelser är det möjligt att göra själv.

Kan jag använda olika isoleringsmaterial?

Ja, du kan använda olika isoleringsmaterial beroende på behov och budget. Vanliga alternativ är mineralull, cellplast och lösull. Valet av material beror på faktorer som isoleringsförmåga, installation och kostnad.

 

Bild: Rockwool

Redaktionen tipsar

Hur stort får mitt Attefallshus vara? Oavsett benämning får byggnaden lov att vara max 25 kvm stort och 4 m upp till nock. Till skillnad...
Modern design på friggebodar av idag. Dagens friggebodar är allt annat än trista, små förråd. En friggebod får vara upp till 15 kvm stor,...
Glöm inte bort att tvätta ditt hustak. En av de viktigaste delarna på huset är just taket så glöm inte taktvätt. Taket skyddat övriga huset...

Annonser

Utvalda varumärken

Nytt tak på 5 minuter! Decra beräkningsprogram
Med ett hus byggt med Thermomur får du ett tryggt och fuktsäkert boende.
Brandsäker stenull för användning i väggar och bjälklag!
Ge ditt hus en ansiktslyftning. Hängrännor och takpannor från Lindab gör hela skillnaden!