Kakel-Klinker

Om du letar efter kakel, klinker och mosaik har du hamnat rätt. Här hittar du massor av inspiration. Att lägga ett snyggt klinkergolv i hallen och pryda det med en snygg kompass i mosaik är en snygg och populär lösning. Eller varför inte <a href="../bygg/golvvaerme-25793.asp">kombinera kakel och klinker tillsammans med golvvärme</a> och skapa ett personligt badrum? Var nogsam med att köpa kakel och klinker i bra kvalitéer så att du slipper obehagliga överaskningar i framtiden.

Utvalda varumärken

Natursten för kök, badrum och golv. Granit, marmor, skiffer, travertin, kalksten ...
Klinker Cementine Black and White mix - Dekorativ stengodsplatta i svart och vitt.
Störst på sten och kakel!
Kakelbranschens Byggkeramikpris 2009 gick till en klinkerfasad levererad av CC Höganäs.

Nyheter

Granitkeramik
Granitkeramikplattor med glaserad yta (lätt att hålla ren) och med snygga mönster. Plattorna är måttexakta, åldersbeständiga, nöttåliga och frostsäkra.

Reportage, tips & idéer

1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av arbetskostnaden. Du kan dra av max 30 procent av...
Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad?
Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man hanterar den innan skadan blir stor och...
Miljöcertifiering är ett sätt att miljöanpassa företag och andra verksamheter. 
Certifieringen är till för att få företag att arbeta mer miljövänligt. Genom att bli ...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att hantverkskompetens misstänkliggörs.
Bild : Jörnträhus...

Kakel-Klinker

För dig som söker en vacker men samtidigt tålig och lättskött yta är kakel och klinker den perfekta lösningen. Mycket har hänt på området de senaste åren och numera finns det ett stort utbud av plattor med många olika utseenden att välja bland. Pryd till exempel badrummet med vackert mosaikkakel eller låt köksgolvet bli färgsprakande med vackert mönstrade plattor. Oavsett vilken smak du har så kan du hitta en lösning som passar dig.

Kakel i många olika utföranden

Vurmar du för stilrent, eller vill du ha färg och mönster? Idag finns både kakel och klinker för alla smaker. I badrum har dessa typer av plattor länge varit en populär lösning, inte minst för att klinker passar utmärkt att lägga ovanpå golvvärme. Varför inte välja en vacker natursten som känns skön och mjuk under foten? Ett annat alternativ är att välja sobert svarta eller gråa avlånga plattor. På väggarna kan de sätta ett klassiskt vitt kakel eller vara lite mer vågad med flerfärgad mosaiksten. Att lägga plattor på golvet i köket är också populärt och skapar en vacker och lättstädad yta.

Kakel som vägg-, eller golv förklädnad

Välj rätt plattor

Beroende på vad du vill skapa för intryck finns det några enkla tumregler som kan vara bra att känna till vid val av kakel och klinker. Generellt kan man säga att ju större och ljusare plattor du väljer, desto större känsla av rymd får du. Detta kan vara speciellt bra att känna till om du till exempel ska kakla ett mindre badrum. Mindre och mörkare plattor kan istället skapa en mer varm och ombonad känsla. Vilken fog du väljer gör också mycket för intrycket av rummet. Det kan också vara mycket snyggt att kombinera stora och små plattor och på så sätt skapa ett spännande mönster.

  • Slitstarkt och lättstädat
  • Finns i många olika utföranden
  • Stora och ljusa plattor skapar känsla av rymd
  • Kombinera olika plattor för ett spännande utseende
  • Passar extra bra i badrum

Ett lättskött material

Det är naturligtvis möjligt att sätta kakel och klinker själv. I våtutrymmen kan det dock vara bra att anlita en fackman eftersom det är extra viktigt att arbetet blir korrekt utfört eftersom risken för fuktskador är stor. När ditt nya golv och dina väggar väl sitter på plats är de mycket slitstarka och hållbara och kräver minimalt med underhåll. Ofta räcker det att torka av med en lätt fuktad microfiberduk ibland. Skulle det bli kalkansamlingar på väggarna så bör du använda produkter som är speciellt avsedda för ändamålet. Ofta får du många bra råd och tips när du köper produkterna.

Redaktionen tipsar

Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...
Miljöcertifiering är ett sätt att miljöanpassa företag och andra verksamheter.  Certifieringen är till för att få företag att arbeta mer...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att...

Annonser