Fix-Fog-Fuktspärr

Oavsett om du ska bygga ett nytt badrum eller om du ska renovera ditt gamla är fix, fog och fuktspärr tre nyckelord. Detta är faktorer som du absolut inte bör slarva med eftersom det då kan leda till mycket kostsamma fuktskador längre fram. Idag finns ett stort urval produkter som är både säkra och lätta att arbeta med. Läs vidare för att lära dig mer om utbudet och hur du ska gå tillväga.

Utvalda varumärken

Tätskiktet syns inte - men är helt avgörande!
Vårt produktsortiment uppfyller nutidens krav på keramiska beklädnader
Foga rätt så blir det tätt.
Vi vet hur viktigt det är för intrycket när man kan göra skarvar och fogar helt osynliga.

Handla Produkter - Fix-Fog-Fuktspärr

Nordsjö
VÄGGSPACKEL PROFESSIONAL MEDIUM 10L
Väggspackel Professional Medium/LS104 är ett högfyllande lättspackel av allroundtyp för i-, skarv- och...
Pris från 449
Sika
SIKAFLEX-221 VIT 310ML
Sikaflex- 221 är en universalmassa som med hjälp av luftens fuktighet härdar till en hållbar elastomer.
Pris från 339
Nordsjö
REMS&SKARVSPACKEL NORDSJÖ PROFESSIONAL 10L
Lättarbetat och miljövänligt spackel speciellt framtaget för skarvspackling av skivmaterial vid iläggning av...
Pris från 359
Beijer Bygg
FINSPACKEL PROFESSIONAL NORDSJÖ 10L
Finspackel Professional är ett högfyllande lättspackel för i-, skarv- och bredspackling på tapetskarvar, puts,...
Pris från 539
FIRESEAL
BRANDFOGMASSA FIRESTOP 400 VIT 310ML
FireStop 400 är akrylmassa och sväller vid värmepåverkan. Ingår i brandtätningssytem FS-Universal, FS-Flex D samt...
Pris från 299
Beijer Bygg
PLATONMATTA GOLV BLÅ 2,07X20M 41,4M2
Platonmatta Blå för användning som underlag och fuktsäkring av trägolv på betong.
Pris från 3 590

Reportage, tips & idéer

Oavsett om du ska bygga ett hus eller en altan så behöver du bra verktyg.
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av arbetskostnaden. Du kan dra av max 30 procent av...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att hantverkskompetens misstänkliggörs.
Bild : Jörnträhus...

Fix-Fog-Fuktspärr

Oavsett om du ska bygga ett nytt badrum eller om du ska renovera ditt gamla är fix, fog och fuktspärr tre nyckelord. Detta är faktorer som du absolut inte bör slarva med eftersom det då kan leda till mycket kostsamma fuktskador längre fram. Idag finns ett stort urval produkter som är både säkra och lätta att arbeta med. Läs vidare för att lära dig mer om utbudet och hur du ska gå tillväga.

Välj rätt fix, fog och fuktspärr

När du renoverar eller bygger olika våtutrymmen upprättar du ett tätskikt i flera lager för att skydda utrymmet från fuktskador. Det gäller att välja rätt produkter för att ditt tätskikt ska fungera optimalt. Underst ska en fuktspärr speciellt avsedd för ändamålet appliceras. Man bör absolut inte slarva med sin fuktspärr eftersom det då kan leda till stora skador. Efter detta är det dags för fix. Det finns flera varianter av fix avsedda för olika ändamål, har du till exempel golvvärme behöver du en värmebeständig variant. Efter fixen behöver du lägga fog. Denna fog gör att vatten inte kan tränga in mellan kakelplattorna.

Fix, fog och fuktspärr för att inte få fuktskador

Applicera på rätt sätt

Det är möjligt att renovera kök och våtutrymmen själv, men man bör vara påläst och göra det efter konstens alla regler och inte hoppa över något viktigt steg. När du satt upp väggarna behöver du behandla dem med en primer för att din fuktspärr ska fästa bra. När du sedan lägger fix är det viktigt att göra detta i lodräta linjer. I det fall vatten skulle komma innanför kakelplattorna kan det då rinna nedåt. När du satt kakel lägger du en fog speciellt avsedd för det utrymme du arbetar med. Dessa finns i olika färgställningar så att du kan välja det utseende du föredrar.

  • Fuktspärr hindrar vatten från att nå väggen
  • Lägg fix i lodräta linjer
  • Rätt underarbete minimerar risken för fuktskador
  • Många effektiva produkter på marknaden
  • Tätskikt läggs i flera lager

Se över dina våtutrymmen

Badrum är speciellt utsatta för fukt och bör därför alltid ha ett komplett tätskikt. I annat fall kan fuktskador och mögel bildas, något som är både dyrt och ohälsosamt. Du bör regelbundet se över dina våtutrymmen för att säkerställa att inga sprickor i din fog eller dina kakelplattor har bildats. I sådana fall är det viktigt att byta ut dessa. När du renoverar våtutrymmen är det viktigt att inte slarva med något steg. Det är aldrig en bra idé att lägga på fix direkt på en vägg. Innan dess måste du applicera fuktspärr. Att lägga lite tid på din renovering kommer att bespara dig arbete i framtiden.

Redaktionen tipsar

1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att...

Annonser