Att en nybyggnation kräver bygglov kan nog inte ha undgått många men att varje ändring som ökar volymen i en byggnad, oavsett om det är uppåt, åt sidan eller neråt, så räknas ändringen som en tillbyggnad och behöver därför bygglov. I bygglovet prövas både byggnadens läge och utformning. Man tar hänsyn till den landsbygds – eller stadsbild som råder och beaktar eventuella olägenheter för intilliggande grannar. Man lägger också stor vikt vid det visuella och att byggnationen är estetiskt korrekt. Bygger du exempelvis i ett område där alla hus har en enhetlig stil kommer byggnadsnämnden garanterat att kräva att även du bygger i samma stil.
Ändrar du en befintlig byggnad säger lagen att det ska ske med en varsam hand och i samma stil och anda som det ursprungliga huset hade. Det kan vara både kulturhistoriska, konstnärliga och byggnadstekniska värden som måste bevaras.
Alla som tänker bygga nytt, bygga till eller göra andra större ändringar har rätt att ansöka och få ett förhandsbesked från byggnadsnämnden. I ett förhandsbesked tittar man i första hand på om det är möjligt att uppföra en viss byggnad på den tilltänkta platsen. Ett förhandsbesked är en första fingervisning om det kan bli någon byggnation eller inte men är inte det samma som ett regelrätt bygglov. Ett positivt svar i ett förhandsbesked är ändå en trygghet när du ska börja projektera på ditt tänkta bygge.
Det finns några undantag från lagen om bygglov bl.a. för friggebodar och andra mindre tillbyggnader men för att alltid vara på den säkra sidan bör man alltid kolla med sin lokala byggnadsnämnd innan man påbörjar arbetet. Även Boverket har en bra, generell information på sin hemsida som behandlar allt ifrån altaner och murar till bygglov och bygganmälan. Boverkets hemsida innehåller förutom bygglovsfrågor också massor av fakta om annat viktigt som rör ditt boende.