Att bygga med golvvärme

Bygga nytt, renovera eller bygga till - Utnyttja golvvärmens alla fördelar.

Många lever fortfarande i tron att golvvärme är för badrum och möjligtvis i hallen men faktum är att golvvärme är precis lika bra i alla husets rum. Dessutom ger golvvärme en fantastiskt skön värme, genom att det värmer mest nere vid fötterna och allt mindre ju längre upp i rummet värmen kommer. Människokroppen mår bra utav den här typen av värme och vi håller oss piggare, mer fokuserade och mår allmänt bättre av en sådan typ av uppvärmning.

Installera golvvärme i ditt hus

När du bygger nytt har du alla möjligheter att installera golvvärme i ditt hus. Med ett vattenburet uppvärmningssystem i huset kan du enkelt kombinera ditt varmvatten med din golvvärme och få en smidig kombination av den totala uppvärmningen. Även om du vill ha trägolv i exempelvis köket så är det inget hinder att du installerar golvvärme och trägolv tillsammans. Det viktiga är att du väljer ett trägolv som fungerar ihop med värmegolv och alla sådana fakta kan du läsa mera om i Golvguiden här på Byggportalen. Där kan du också läsa mer fakta om de olika typerna utav golvvärme som finns på marknaden.


Bild: Kährs

Likaså är sovrummet en plats där golvvärmen ofta glöms bort. Tänk att kunna ha ett svalt och skönt sovrum som ändå har en varmt och behagligt golv att sätta ner fötterna på när du stiger upp på morgonen. Effekten av det svala rummet och det ljumna golvet blir extra påtaglig just i sovrummet eftersom vi alla vet att man sover så bra i ett svalt sovrum.

Praktiskt med golvärme i hall och badrum

Sedan kommer vi till den praktiska hallen där golvvärme gör sig alldeles särskilt bra. Med golvvärme i hallen kan du snabbt reglera värmen i golvet och blöta dagar med många fuktiga skor i hallen blir ett lättlöst problem. Genom att tillfälligt öka värmen i golvet under regn och snöperioder får du ett golv som snabbt torkar upp den väta som dras in och dessutom en behagligt ljummen hall för alla blöta jackor, paraplyer och väskor. Förr var det torkskåp eller skovärmare som gällde för att hålla kläderna torra under vintertid – idag är många problem lösta genom en effektiv golvvärme.

Sedan har vi frågan om det där med värmegolv i badrummet. Visst är det så att även i badrummet får man den där upptorkande och underifrån värmande känslan som är så passande i lite fuktigare utrymmen. Skvätter du vatten på golvet så torkar det automatiskt upp av din golvvärme efter en stund.

Bild: Cleverheating.se 

Värmegolv är både snyggt, ekonomiskt och enkelt

Att värma upp sin bostad med värmegolv är både snyggt, ekonomiskt och enkelt. Snyggt på så vis att du inte behöver ha några skrymmande radiatorer på väggarna och även i ett utrymme där du inte har så gott om plats på höjden, exempelvis i en tillbyggd del där takhöjden är begränsad, kan du installera golvvärme. Genom att välja en golvvärmematta, där hela konstruktionen finns inbyggd i en och samma matta får du dessutom en av de enklaste och praktiska lösningarna för värmegolv.

Hos en av våra annonsörer, Thermotech kan du se en enkel film som visar hur olika typer av installationer i ett och samma hus kan se ut. 

Vill du istället läsa mera om elektrisk golvvärme för hus med eldriven uppvärmning eller om vattenburen golvvärme, värmefolie eller golvvärmematta så hittar du gott om information på Bygguidens golvvärmedokument. Där kan du också läsa mycket om golvvärme under olika typer av golv, stengolv, trägolv, laminat osv.

 

 

Redaktionen tipsar

Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...
Modern design på friggebodar av idag. Dagens friggebodar är allt annat än trista, små förråd. En friggebod får vara upp till 15 kvm stor,...
Är det bara stora pampiga hus som kan ha pardörr?  Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid...

Annonser

Utvalda varumärken

Med golvvärme från Uponor får du en behaglig temperatur i rummet och på golvet.
Vattenburna golvvärmesystem för alla typer av golv.
Smart golvvärme som är bra både för ekonomin och miljön
Ebeco erbjuder ett komplett golvvärmesortiment med lösningar för alla behov.