Stig in i årets färgklick under Stockholm Design Week

Inredaren Sara Garanty visar upp ett färgstarkt enkelrum som en del av utställningen Colour Emotions

Ett rum för reflektion och avkoppling kan se annorlunda ut än vitt och asketiskt. Det bevisar färgexperten och inredningsdesignern Sara Garanty när hon inreder hustypen E15 från Enkelrum.

Det färgstarka huset är inrett i enlighet med utställningen Colour Emotions som visas under bar himmel på Hallwylskas innergård. Utställningen är öppen för allmänheten 10–19 februari i samband med Stockholm Design Week.

Enkelrummet har en skrivbordsdel och hylla som delar av mot en läsdel med två fåtöljer och soffbord.

Utställningen dyker upp under designveckan för tredje året i rad och årets tema är ”Broken Illusions”. Temat tolkas av 9 utvalda kvinnliga kreatörer inklusive konstnären och utställningens curator, Sara Garanty. Till vardags är Sara färgexpert och inredningsdesigner. Det var Milanos stora designmässor som huserar i palats, eller andra historiska byggnader som inspirerade Sara till utställningskonceptet i vackra miljöer som Hallwylska och Tändstickspalatset.

 Årets färgklick från Enkelrum

”Varje år bjuder jag in en grupp konstnärer och jag handplockar dem som jobbar mycket med färg”, säger Sara Garanty.

Årets åtta medverkande kreatörer tillsammans med Sara Garanty är: Fanny Ollas (keramiker), Lisa Hilland (möbelformgivare), Maxjenny (modedesigner), Hanna Werning (formgivare), Katarina Hornsjö (konstnär), Malin Bobeck (textilkonstnär) samt Maria Skeppström & Charlotte Rheyneuclaudes (skådespelare och manusförfattare).

 Årets färgklick från Enkelrum

Katarina Hornsjö har målat tavlan som hamnar i fokus i huset från Enkelrum. Tavlan är specialmålat för huset och hänger i blickfånget.

Alla deltagande kreatörer är verksamma inom olika områden inom designvärlden och använder sig bland annat av färg, form, ljus och projektioner för att tolka temat.

I alla konstverk ingår speglar vilket ger en röd tråd och effektfull effekt i utställningslokalen utan dagsljus där konstnärernas små rum ligger på rad. ”De använder speglarna för att förstärka eller förminska illusioner”, förklarar Sara.

 Årets färgklick från Enkelrum

Matilda Verngrens bidrag till utställningen är ”spegelböcker” i form av fem små berättelser på bordet och i hyllan.

Hanna Werning är formgivaren som samarbetar med företag som Dagmar och Boråstapeter.

”Jag har tolkat temat med ett grafiskt mönster med 3D-effekt. Mönstret finns i den ljusa färgställningen ”Miami Day” och den mörkare ”LA Night”. Grundformen är en fyrkant som är bruten i 20 grader och sedan en gång till i samma vinkel. Formen går att applicera på många material som till exempel bord i trä som går att foga samman till en bänk eller ett soffbord. Jag har inte arbetat så mycket i trä innan vilket var spännande.”

Sara Garanty är inspirerad av Norges ledande färgexpert Dagny Thurmann-Moe som höll ett undervisande och ögonöppnande tal under vernissagen. Hon uppmanar oss till att ta tillbaka färgen i våra byggnader både invändigt och utvändigt.

Dagny för en hård färgpolitik i Norge och sprider kunskap om färgens inverkan på vårt humör och välmående. Enligt henne visar forskningen att romantiska byggnader och mer färg i det offentliga rummet får oss att må bättre. Vi blir mer sociala och harmoniska i rum som är inredda med färg eller i historiska byggnader med vacker arkitektur, medan en färglös omgivning får pulsen att gå upp.

”Det borde finnas mer färg både i skolor, på sjukhus och i stadsbilden. Om jag fick välja skulle vi inspireras av färgglada husfasader och gå ifrån det monokroma som vi ser idag. Titta till exempel på Mexicos oerhört vackra med färgglada husfasader av arkitekter som Luis Barragán”, säger Sara Garanty.

 Årets färgklick från Enkelrum

Enkelrums E15 har en svart fasad men målas även i andra fasadfärger. Vårt nordiska dagsljus kan få färgkartans starkaste färger att upplevas som mindre smickrande men det finns en mängd nyanser som kan göra huset till en behaglig färgklick i omgivningen.

Enligt Sara Garanty behöver färg inte betyda cirkus och barnsligt. Även subtila färger kan påverka oss och det går att ha en avskalad fasad och inredning med mer än bara svart och grått. Hon liknar nyanser vid parfym som doftar gott i lagom mängd med inte fyller sitt syfte om du sprutar på dig för mycket.

”Inte nog med att det är mörkt 6 månader om året i Sverige utan vi klär oss i svart, sorgens färg, vädret är grått och stadsbilden är grå”, säger Sara och fortsätter: ”Jag är inte emot en neutral inredning men lite mer färg skulle kunna hjälpa oss, speciellt i skolan och på arbetsplatser där man behöver stimulera hjärnan. Precis som Dagny Thurmann-Moe berättar är det vetenskapligt bevisat att färg gör oss lyckliga.”

 Årets färgklick från Enkelrum

Ett snyggt grepp är att måla hyllor i samma färg som väggen. Här i rött och rosa.

E15 är ett färgsprakande konstverk i sig med spännande färgval som är lika trendiga som vilsamma och funktionella. Tekniken som Sara har använt på väggarna i rummet är abstrakt och kallas Colour Field Painting. Färgskalan går från rött till rosa och delas av med en kleinblå bård mot taket.

Sara Garanty har inte lämnat något åt slumpen i huset som är tänkt som ett privat rum med plats för reflektion där du kan gå undan och fundera över din verklighet och dina egna illusioner.

”Där får alla besökare gärna gå in och sätta sig och göra en egen reflektion i blocket vid skrivbordet”, uppmanar Sara Garanty.

 årets färgklick från Enkelrum

Skrivbordsstolen, skrivbordet och hyllan kommer från Massproduktions. Mattan är från Mattahari. Lampor och porslin från S.O.O.P. Stockholm. Gardiner och kuddar från Romo.

Reportage, tips & idéer

Attefallshus eller som man också kallar det komplementshus, komplementsbostad eller komplementbyggnad.
Oavsett benämning får byggnaden lov att vara max 25 kvm stort och 4 m upp...
Förläng sommaren med ett mysigt uterum eller en härlig vinterträdgård.
Inredaren Sara Garanty visar upp ett färgstarkt enkelrum som en del av utställningen Colour Emotions
Ett rum för reflektion och avkoppling kan se annorlunda ut än vitt och...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att hantverkskompetens misstänkliggörs.
Bild : Jörnträhus...
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av arbetskostnaden. Du kan dra av max 30 procent av...
Expertens fem heta tips:
 
Bästa sättet att få skön golvvärme
 
Varma och sköna golv vill alla ha hemma – och här får du fem tips om hur man...
När det är dags att välja tak till ditt hus finns det flera saker att ta hänsyn till.
Vilken stil ditt hus har, vilken miljö ditt hus ligger i och hur omgivningen kring ditt hus...
     
Varför är moderna, uteluftventilerade krypgrunder tickande mögelbomber då det finns 200 år gamla torpargrunder som är fuktskadefria??
I många tidningsartiklar, i TV och...
             
På grund av en rad olika faktorer, utsätts våra skorstenar för allt svårare påfrestningar. Eldnings olja består till cirka 85% av kol och 10% av väte samt av en...
11 tips när du skall byta fönster själv
Om du tänkt byta fönster själv, eller anlitar någon för arbetet, så kan det vara bra att veta hur det går till. För det första måste du ta...
 
Visst är det otänkbart att ett hus med mer än en våning säljs utan tillhörande trappor men du kan ju faktiskt komma till den punkten att du av en eller annan anledning får lust...
Den tidlösa och gedigna atmosfären som kännetecknar ett rum inrett med mycket sten, är ett välkänt och omtyckt argument för denna typ av inredning. Det lättskötta och nästan för...
 
En dörr är ingen billig historia och det gäller såväl för innerdörrar som för ytterdörrar. Men när du tittar på fördelarna med en väl vald dörr och hur länge den håller – upp...
Enligt ett nytt regeringsförslag ville man tillåta att friggebodarna växte från nuvarande 10 kvadratmeter upp till en maxyta på 15 kvadratmeter.
Sedan 1979 har den som bor i ett...
Vattenskador kostar samhället drygt fem miljarder kronor per år. Mer än hälften av skadorna uppstår i bad- eller duschrum.
Från den 1 juli 2007 gäller nya byggnormer för vilka...

Tack och lov är det nytänkande och design som gör sig gällande även vad det gäller värmeradiatorer i våra bostäder idag. Dagens element är snyggt designade och skänker väggen en...
 
Äntligen är det här igen, skatteavdraget för reparation, underhåll samt om - och tillbyggnad, som det egentligen heter.
Alla vi som har dragit oss för att göra den där...
Modern design på friggebodar av idag.
Dagens friggebodar är allt annat än trista, små förråd. En friggebod får vara upp till 15 kvm stor, vilket gör att det blir gott om utrymme...
Att byta trappa - Ett stort härligt vinterprojekt
För många hemmasnickare väntar en lugnare och mer stillsam tid, nu under vinterhalvåret.
Tillhör man den skaran som har lite...
Många av besökarna på Byggportalen vill titta på och läsa om dörrar just nu.
Det är för alla er som vi satt ihop ett litet kollage med mängder av bilder från olika dörrtillverkare...
              
Miljömedvetenheten växer bland svenska folket och de som renoverar eller bygger nytt idag frågar allt mer efter miljövänliga produkter.
Ekologi verkar ha blivit...
För att ditt bygge skall löpa så smidigt som möjligt så bör du ha gjort en grundlig planering. 
 
Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så...
Med sockelskiva har du en undehållsfri husgrund i minst 25år.
En sockelskiva gör väldigt mycket för utseendet på en äldre grund. Kanske har din grund börjat spricka och du ser att...
Med en friggebod får du smart förvaring på tomten till dina trädgårdsredskap.
Den tillhörande tomten till en villa är ofta anpassad efter storleken på huset. Ett stort fristående...

Med en enkel anslutning till ett centralt utsug får du massor av fördelar.
Idag har det blivit väldigt vanligt med allergier och överkänsligheter av olika slag. Många av dessa...
Vilken trappa och passande trappräcken speglar dig och ditt hem?
I ett hus med flera våningar blir ofta trappan väldigt dominant på våningsplanet. Det är absolut ingenting vi...
Klä dina väggar och tak med panelskivor – enkelt och snyggt.
I samband med både nybyggnation och renovering ställs man inför frågan vad man skall göra med sina väggar. Skall vi...
Den stndande våren sätter igång många tankar - En stor härlig altan i söderläge eller ett nytt rymligt dubbelgarage är bara ett par exempel på idéer som föds så här års.
När man...
När du bygger nytt, renoverar eller bygger till har du alla möjligheter att utnyttja golvvärmens alla fördelar.
Många lever fortfarande i tron att golvvärme är för badrum och...
En smart förbindelse mellan våningsplanen som håller genom åren.
Det några skulle kalla en direkt handikappanpassning är för Aritco en stilfull planlösning med många ändamål och...
Takbyte i all ära men ibland byts det ut tegelpannor, som har många år kvar att leva, helt i onödan.
Väder och vind går hårt åt våra tak och många gånger kan även ett lite nyare...
Många har osunda nivåer av både bakterier och kemikalier i sitt dricksvatten.
Att vattnet som kommer i kranen skall vara friskt och fräscht är något vi tar förgivet, med all rätt...
Spara tid och pengar - Förenkla med markskruv.
Det som förut kunde ta ett par dagars arbete med grävning, gjutning och efterföljande torktid löser sig på en förmiddag idag. Med...
 
Det gäller att hitta små smarta förvaringsplatser på olika ställen i hemmet
Många tänker kanske på garderober när man nämner ordet förvaring men ordet förvaring kan betyda så...
Att byta fönster är en stor investering så räkna på alla kostnader och alla besparingar.
Det finns flera orsaker till att man kan känna att det är dags att byta fönster! Ett av de...
Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man hanterar den innan skadan blir stor och...
Takkupor ger mer ljus och rymd på din vindsvåning
En vindsvåning kan vara både mysig och charmig på många sätt men den kan också upplevas trång och mörk med mycket outnyttjad...
Ett nytt tak till ditt hus är så mycket mer än bara ett tak.
Helhetsbilden av ditt hus kan förändras radikalt och med dagens enorma valmöjligheter kan det både bli ett personligt...
Många lever fortfarande kvar i tron att det bara är stora pampiga hus som kan ha pardörr
Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid...
Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge
Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås personernas säkerhet och att alla som vistas...

Sidor

Redaktionen tipsar

Expertens fem heta tips:   Bästa sättet att få skön golvvärme   Varma och sköna golv vill alla ha hemma –...
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås...

Annonser