Stig in i årets färgklick under Stockholm Design Week

Inredaren Sara Garanty visar upp ett färgstarkt enkelrum som en del av utställningen Colour Emotions

Ett rum för reflektion och avkoppling kan se annorlunda ut än vitt och asketiskt. Det bevisar färgexperten och inredningsdesignern Sara Garanty när hon inreder hustypen E15 från Enkelrum.

Det färgstarka huset är inrett i enlighet med utställningen Colour Emotions som visas under bar himmel på Hallwylskas innergård. Utställningen är öppen för allmänheten 10–19 februari i samband med Stockholm Design Week.

Enkelrummet har en skrivbordsdel och hylla som delar av mot en läsdel med två fåtöljer och soffbord.

Utställningen dyker upp under designveckan för tredje året i rad och årets tema är ”Broken Illusions”. Temat tolkas av 9 utvalda kvinnliga kreatörer inklusive konstnären och utställningens curator, Sara Garanty. Till vardags är Sara färgexpert och inredningsdesigner. Det var Milanos stora designmässor som huserar i palats, eller andra historiska byggnader som inspirerade Sara till utställningskonceptet i vackra miljöer som Hallwylska och Tändstickspalatset.

 Årets färgklick från Enkelrum

”Varje år bjuder jag in en grupp konstnärer och jag handplockar dem som jobbar mycket med färg”, säger Sara Garanty.

Årets åtta medverkande kreatörer tillsammans med Sara Garanty är: Fanny Ollas (keramiker), Lisa Hilland (möbelformgivare), Maxjenny (modedesigner), Hanna Werning (formgivare), Katarina Hornsjö (konstnär), Malin Bobeck (textilkonstnär) samt Maria Skeppström & Charlotte Rheyneuclaudes (skådespelare och manusförfattare).

 Årets färgklick från Enkelrum

Katarina Hornsjö har målat tavlan som hamnar i fokus i huset från Enkelrum. Tavlan är specialmålat för huset och hänger i blickfånget.

Alla deltagande kreatörer är verksamma inom olika områden inom designvärlden och använder sig bland annat av färg, form, ljus och projektioner för att tolka temat.

I alla konstverk ingår speglar vilket ger en röd tråd och effektfull effekt i utställningslokalen utan dagsljus där konstnärernas små rum ligger på rad. ”De använder speglarna för att förstärka eller förminska illusioner”, förklarar Sara.

 Årets färgklick från Enkelrum

Matilda Verngrens bidrag till utställningen är ”spegelböcker” i form av fem små berättelser på bordet och i hyllan.

Hanna Werning är formgivaren som samarbetar med företag som Dagmar och Boråstapeter.

”Jag har tolkat temat med ett grafiskt mönster med 3D-effekt. Mönstret finns i den ljusa färgställningen ”Miami Day” och den mörkare ”LA Night”. Grundformen är en fyrkant som är bruten i 20 grader och sedan en gång till i samma vinkel. Formen går att applicera på många material som till exempel bord i trä som går att foga samman till en bänk eller ett soffbord. Jag har inte arbetat så mycket i trä innan vilket var spännande.”

Sara Garanty är inspirerad av Norges ledande färgexpert Dagny Thurmann-Moe som höll ett undervisande och ögonöppnande tal under vernissagen. Hon uppmanar oss till att ta tillbaka färgen i våra byggnader både invändigt och utvändigt.

Dagny för en hård färgpolitik i Norge och sprider kunskap om färgens inverkan på vårt humör och välmående. Enligt henne visar forskningen att romantiska byggnader och mer färg i det offentliga rummet får oss att må bättre. Vi blir mer sociala och harmoniska i rum som är inredda med färg eller i historiska byggnader med vacker arkitektur, medan en färglös omgivning får pulsen att gå upp.

”Det borde finnas mer färg både i skolor, på sjukhus och i stadsbilden. Om jag fick välja skulle vi inspireras av färgglada husfasader och gå ifrån det monokroma som vi ser idag. Titta till exempel på Mexicos oerhört vackra med färgglada husfasader av arkitekter som Luis Barragán”, säger Sara Garanty.

 Årets färgklick från Enkelrum

Enkelrums E15 har en svart fasad men målas även i andra fasadfärger. Vårt nordiska dagsljus kan få färgkartans starkaste färger att upplevas som mindre smickrande men det finns en mängd nyanser som kan göra huset till en behaglig färgklick i omgivningen.

Enligt Sara Garanty behöver färg inte betyda cirkus och barnsligt. Även subtila färger kan påverka oss och det går att ha en avskalad fasad och inredning med mer än bara svart och grått. Hon liknar nyanser vid parfym som doftar gott i lagom mängd med inte fyller sitt syfte om du sprutar på dig för mycket.

”Inte nog med att det är mörkt 6 månader om året i Sverige utan vi klär oss i svart, sorgens färg, vädret är grått och stadsbilden är grå”, säger Sara och fortsätter: ”Jag är inte emot en neutral inredning men lite mer färg skulle kunna hjälpa oss, speciellt i skolan och på arbetsplatser där man behöver stimulera hjärnan. Precis som Dagny Thurmann-Moe berättar är det vetenskapligt bevisat att färg gör oss lyckliga.”

 Årets färgklick från Enkelrum

Ett snyggt grepp är att måla hyllor i samma färg som väggen. Här i rött och rosa.

E15 är ett färgsprakande konstverk i sig med spännande färgval som är lika trendiga som vilsamma och funktionella. Tekniken som Sara har använt på väggarna i rummet är abstrakt och kallas Colour Field Painting. Färgskalan går från rött till rosa och delas av med en kleinblå bård mot taket.

Sara Garanty har inte lämnat något åt slumpen i huset som är tänkt som ett privat rum med plats för reflektion där du kan gå undan och fundera över din verklighet och dina egna illusioner.

”Där får alla besökare gärna gå in och sätta sig och göra en egen reflektion i blocket vid skrivbordet”, uppmanar Sara Garanty.

 årets färgklick från Enkelrum

Skrivbordsstolen, skrivbordet och hyllan kommer från Massproduktions. Mattan är från Mattahari. Lampor och porslin från S.O.O.P. Stockholm. Gardiner och kuddar från Romo.

Redaktionen tipsar

Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...
Med sockelskiva har du en undehållsfri husgrund i minst 25år. En sockelskiva gör väldigt mycket för utseendet på en äldre grund. Kanske har...
Ett nytt tak till ditt hus är så mycket mer än bara ett tak. Helhetsbilden av ditt hus kan förändras radikalt och med dagens enorma...

Annonser

Utvalda varumärken

Perfekt Attefalls stuga för dig som önskar ett extrarum i trädgården.
Bli din egen arkitekt och skapa din drömstuga på 15kvm, precis som du vill ha det!
Våra attefallshus kombinerar det bästa av tusenårig finsk timmerhustradition med modern skandinavisk arkitektur
Smarta förvaringsutrymme med de stora möjligheter.