Isolera taket

Med ett välisolerat tak minskar dina eventuella värmeförluster 

Det är allmänt känt att värme stiger uppåt och är då taket dåligt isolerat kommer en stor del av värmen försvinna genom taket.

Behöver taket isoleras

Ett enkelt sätt att se om isoleringen är otillräcklig är att snön smälter undan på vissa delar av taket under vintern. I äldre hus är det vanligt att det försvinner en hel del värme genom taket på grund av bristfällig isolering. Har du ett befintligt hus där du vet att isoleringen i taket inte är den bästa kan du åtgärda det genom att isolera taket. Beroende på hur ditt tak är konstruerat och vad du föredrar så kan du välja mellan att isolera taket utifrån eller att isolera taket inifrån.

Isolera taket utifrån

Föredrar du att tilläggsisolera taket utifrån kan du till exempel göra det genom att plocka ner takpannor, läkt och takpapp, montera sedan ett tätskikt och därefter kan du sedan montera cellplast. Eftersom cellplast sviktar en del kan det vara svårt att spika i den, du bör därför skruva fast ströläkten i underlaget. Därefter kan du montera bärläkt och takpannorna som vanligt.

Isolera taket inifrån

Om du istället vill tilläggsisolera taket inifrån kan du montera isolering från vindsgolvet och upp till nock och därefter spika på glespanel och den beklädnad som du vill ha på väggarna.

Tillverkarens anvisningar

Tänk på att alltid följa tillverkarnas monteringsanvisningar när du isolerar. Se till att du följer de rekommendationer som ges för att du ska slippa problem med fukt och mögel. Om du är osäker på hur jobbet ska utföras kan du anlita en kvalificerad hantverkare för bästa resultat.

Vill du veta mer om olika typer av isolering och vad du ska tänka på när du ska isolera ditt tak hittar du enkelt en mängd information på våra annonsörers hemsidor. Där ser du både deras sortiment, fakta om vad du ska tänka på när du använder deras olika produkter och vart din närmaste återförsäljare finns.

Bild: Rockwool

 

Redaktionen tipsar

Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås...
Vilken trappa och passande trappräcken speglar dig och ditt hem? I ett hus med flera våningar blir ofta trappan väldigt dominant på...
Den stndande våren sätter igång många byggtankar - En stor härlig altan i söderläge, ett nytt rymligt dubbelgarage eller kanske en...

Annonser

Utvalda varumärken

Med ett hus byggt med Thermomur får du ett tryggt och fuktsäkert boende.
Brandsäker stenull för användning i väggar och bjälklag!
Nivell är ett väl beprövat system.
Isoleringsmaterial för byggnation