Vackert med marksten

Med rätt sorts sten i trädgården kan du skapa en vacker oas 

Stengångar och murar

Planerar du att lägga stengångar i trädgården eller att bygga upp en mur så finns det många olika stensorter att välja bland, allt från kalksten och granit till sandsten och marmor. Med hjälp av sten kan du på ett enkelt sätt skapa vackra och spännande miljöer i din trädgård. Du kan välja att stenlägga din uteplats i olika nivåer och plantera gröna växter mellan de olika etapperna eller så kan du lägga slingrande gångar över din tomt. Har du en sluttande tomt kan du mura upp en mur och lägga en stentrappa från den övre platån till den undre för att du skall kunna utnyttja så stor del av din tomt som möjligt, då får du också möjlighet att göra om slänten till en härlig rabatt som är lätt att komma åt både uppifrån och nedifrån.

Möjliheter med marksten

Variationsmöjligheterna blir praktiskt taget oändliga med marksten i trädgården. Oavsett om du vill stenlägga ytan runt din pool för att undvika att trädgården förvandlas till lera när barnen badar eller om du vill bygga upp en fantastisk stenmiljö så finns det många vackra stensorter som passar ditt syfte. Har du ett litet land med jordgubbar och vill få upp dem från marken för att skydda dem från sniglar och dylikt kan du mura upp små planteringslådor. På det sättet slipper du också att böja dig ner när det är dags att skörda frukterna från dina plantor.

Lättframkomligt

Har du behov av en slät tomt på grund av rullstolar eller barnvagnar så är marksten bra även ur den synvinkeln. Det är mycket lättare att köra en rullstol eller dra en barnvagn över marksten än på en ojämn gräsmatta.

Förberedelser

Innan du lägger markstenen så kan det vara bra om du kollar upp vilka förberedelser du behöver göra. Först och främst behöver du märka ut vart stenen skall ligga, gräv sedan mellan 20 och 25 centimeter djupt, för att regnvattnet ska rinna bort från huset så bör ytan luta cirka två centimeter per meter. I de flesta fall används fiberduk som underlag, grunda sedan ytan med ett bärlager som du vattnar, packar och sedan jämnar till med en vibratorplatta. Därpå lägger du sedan ut sättsand eller stenmjöl i ett jämnt lager på cirka tre centimeter, använd gärna vibratorplattan även på detta lager.

Lägga marksten

När du har kontrollerat att ytan är jämn och lutningen korrekt så är det dags att börja lägga ut din marksten. Börja med att lägga den första raden med sten i linje med de snören du använde för att märka ut vart stenen skall vara, du bör ha ett mellanrum på cirka tre millimeter mellan stenarna där du kan placera fogsanden. Kontrollera med jämna mellanrum så att markstenen ligger rakt och att de inte drar sig snett åt något håll med hjälp av ett snöre eller en bräda. När du har lagt ut alla stenarna kan du täcka ytan med fogsand som du enkelt sopar ner i mellan stenarna. För att ytan med marksten skall bli så stark som möjligt så behöver fogarna vara ordentligt gjorda.

Bygganmälan och bygglov

Har du planer på att använda marksten för att göra något storslaget som radikalt kommer att ändra utseendet på ditt hem så kan det hända att du behöver lämna in en bygganmälan eller ansöka om bygglov. För att få veta vad som gäller i ditt fall så kan du vända dig till stadsbyggnadskontoret i din kommun för att få svar på dina frågor.

Vill du ha mer inspiration om vad du kan göra med hjälp av sten i din trädgård så är du välkommen att titta runt bland våra annonsörer hemsidor. De kan också hjälpa dig med dina frågor och vilken typ av sten som passar bäst till det du vill göra.

 

Redaktionen tipsar

1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
11 tips när du skall byta fönster själv Om du tänkt byta fönster själv, eller anlitar någon för arbetet, så kan det vara bra att veta hur...
Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...

Annonser

Utvalda varumärken

Keystone ? världens mest sålda stödmursystem
Finja Gränslös - flexibelt och lättmonterat, bestående av både block, pelare och murkrön.
Vi har Sveriges största sten- & betongsortiment, kunnig personal och snabb service.