Förvaring i hemmet

 Smarta förvaringsplatser i hemmet

Många tänker kanske på garderober när man nämner ordet förvaring men ordet förvaring kan betyda så mycket mer. Allt ifrån smarta skåpslösningar i köket och garaget till kläd- och porslinsföravring i hall, sovrum, vardagsrum ja, nästan överallt i huset. Det är just genom att hitta smarta förvaringslösningar runt om i huset som möjligheten att hålla lite ordning och reda faktiskt ges. Har du inte tillräckligt med förvaringsutrymme så kommer du att ha svårare att hålla ordning i hemmet och följden blir att både du och dina gäster upplever huset som rörigt och stökigt. Dessutom är det så att alltför mycket saker som ligger framme inte gör rummen rättvisa och har du ett hus du tycker om skall det naturligtvis synas – utan störande moment som pappershögar, post, skor, kläder mm.


Bild Kvärnumkök

Förvaring Vardagsrum 

Vi kan starta i vardagsrummet som idag ofta används som ett allt i allo rum. Det kan vara läxläsning, tv-tittande, middagar och samvaro i soffan. Dessa växlande aktiviteter gör att behoven av att kunna plocka undan blir allt större. Ett effektivt sätt att hitta yta som egentligen inte finns är att bygga på höjden. Att montera ett hyllsystem som går ända upp till tak gör att du får en hel skåpsrad med förvaring för saker som du inte behöver komma åt så ofta. Det kan vara gardiner, dukar och andra mjuka saker som du klarar att lyfta högt och dessutom klarar av att få ner utan att riskera kras och tunga lyft. När du får upp dessa mjukvaror i högskåpen frigör du ytor längre ner som du kan använda för dina tidningshögar, fin servisen eller din DVD-spelare. Ju fler saker du kan gömma undan bakom stängda dörrar dess då lugnare och mer fridfullt kommer ditt rum att upplevas.

Bild Mirro

Förvaring till barnen

Barnens sovrum är en typisk plats som ofta tenderar att bli rörig men också ofta skapar gnäll och tjat mellan barnet och föräldrarna. Kanske beror det på att barnen har en ganska liten yta till sitt förfogande men också säkert på att de inte ser på det här med ordning på samma sätt som vi vuxna. Barnen kan rent av njuta av sin egen ordning – vilket kan vara precis samma sak som vi vuxna upplever som oordning. Så länge barnens oordning stannar på rummet känns det som ett greppbart problem och att tjata om det lär bara göra dem än mer aviga till att plocka undan. Men ger vi dem däremot bra förutsättningar för att kunna hålla ordningen, så blir det till en naturlig del av deras liv. Är det små barn vi pratar om så kanske stora förvaringslådor under sängen, där alla leksaker kan få bo, kan vara en enkel och smart lösning. De kan snabbt dra ut lådan och oordningen (som de tycks gilla) är tillbaka. Pratar vi om en tonåring som tycks älska att ha massor av kläder framme så är kanske lösningen istället en klädstång, som faktiskt SKALL stå framme, där hen enkelt får en överblick över vad som finns i garderoben.


Bild: Elfa

Tvättstugans förvaring

När det gäller tvättstugan så tycks det finnas en mycket laddad problematik i många familjer. Ingen vill ha ansvaret för tvätten, hängandet, nedplockningen, strykningen och sedan dessutom utplaceringen tillbaka i garderober och lådor. Detta tenderar ofta till att skapa berg av tvätt i tvättstugorna, både smutsig med lika ofta ren tvätt. Allt fler familjer inser att en organiserad tvättstuga med bra hängmöjligheter, gott om garderober och strykmöjligheter är detaljer som faktiskt gör att det blir trevligare att gå till tvättstugan. Några har t.o.m. monterat upp en tv-apparat i tvättstugan för att kunna titta på sitt favoritprogram samtidigt som man jobbar undan lite tvätt. Förvaring i direkt anslutning till tvättstugan, för exempelvis strumpor och underkläder kan också vara en lösning som gör att man minskar ner på springandet med ren tvätt runt i huset till allas byråer och garderober. Var och en hämtar det man behöver, när man behöver det, direkt i tvättstugan och börjar ens låda sina så är det eget ansvar att se till att kläderna kommer i tvättkorgen. Många väljer faktiskt att placera hela sin klädgarderob i tvättstugan eller i direkt anslutning till den. Några har riktigt gott om plats medan andra måste jobba lite hårdare för att hitta lösningar.


Bild: Epoq

Sovrum

När det gäller vårt eget sovrum så finns det fantastiks vackra förvaringslösningar. Sänggavel, garderober, byrå och nattduksbord i samma serie ger ett harmoniskt sovrum. Det som ofta glöms av är en plats att hänga av sig sina kläder när man går till sängs för kvällen och i nya sovrums inredningar ser man allt oftare en pall eller annan avlastningsyta vid fotändan. Smart och praktisk lösning som trots att det kanske ser lite stökigt ut under natten ändå fyller en funktion.

För den som vill ha rejält med förvaring i sitt sovrum är skjutdörrar ett vackert och platsbesparande alternativ. Bakom skjutdörrarna kan du sedan ha både lådor, hyllor och hängförvaring. Vill du skapa ytterligare dimensioner i sovrummet kan du välja att sätta spegelglas i några av dörrarna. Rummet blir större och du har dessutom en bra helkroppsspegel att titta i på morgonen när du kläd på dig. Designerna på skjutdörrarna är otaliga och du kan nästan matcha upp alla typer av träslag, färger, strukturer så som exempelvis sten på dina skjutdörrar. Allt för att få dörrarna att harmoniera med det rum som de sitter i.


Bild: Kvärnumkök

Smart med skjutdörrar i hallen

Sitter skjutdörrarna i en hall, dessutom en smal hall som den på bilden, gör spegelglaset att känslan blir en helt annan och plötsligt blev det rymd i hallen. Den röda tråden i den här hallen är den röda färgen, allt från ytterdörren till klädhängaren och en av skjutdörrarna i förvaringen. Snyggt, enhetligt och dessutom en glad färgklick. Lägg också märke till det väggfast skostället som gör att golvytan blir fri samtidigt som du ändå har dina skor nära till hands. När vi ändå är i hallen kan vi också ta upp det klassiska exemplet ”under trappan upp till övervåningen” – som ofta verkar gå just ifrån hallen. Genom att bygga in det utrymmet som automatisk blir inunder trappan kommer du att skapa massor av förvaring på en yta som du knappt visste att du hade. Din hall kommer att se mer ordnad ut och ditt fina golv och den där hallmöbeln som alltid varit överbelamrad kommer att komma till sin rätt igen.


Bild IKEA

Förvarinag i köket

Köket tycks vara en annan nöt att knäcka och de allra flesta tycker att de har för lite förvaringsmöjligheter i köket. De två stora ledorden i köket är förstås rensa och organisera dina prylar. (Här precis som när det gäller all förvaring) Spara inte på 1000 plastburkar när året bara har 365 dagar och saker som göms i frysen faktiskt blir dåliga om de blir stående för länge. När du gjort dig av med allt du inte behöver är det dags att se till att skåpen utnyttjas maximalt. Allt man använder mer sällan kan stå högre upp och längre in och de dagliga bruksartiklarna längst ut. När man planerar en köksinredning är det bra att veta om att man enkelt kan blanda olika typer av skåp och lådor. Du kan ha en sektion med vanliga låga standardlådor bredvid en annan sektion med höga utdragslådor för tallrikar och grytor. Likaså är de gammaldags lösningarna med skafferi och stora högskåp där du aldrig kunde få en överblick ingen bra idé. Idag finns smartare utdragsskåp där du kan komma åt från båda hållen och hela vägen in i dina sektioner. Även i kök är lösningar med fullhöjdsskåp en smart lösning för den som vill ha lite extra förvaring i köket.

Bild Kvärnumkök

 

Slutligen skall vi nämna den grupp av personer som kanske har de allra största prövningarna när det gäller förvaring i hemmet, nämligen de som bor trångt på en liten yta eller är ovanligt många i familjen. Här krävs lite extra organisationsförmåga i exempelvis hallen med lådor för varje barn osv. och hos dem som bor på liten yta handlar det ofta om att kunna ha en mixad förvaring. Rummet används kanske både som sovrum och vardagsrum och då måste också förvaringen kunna fungera som både och. En smal byrå som matchar både skinnsoffan och sänggaveln fungerar bra som både klädförvaring och tidningsgömma.

Oavsett om vi har mycket eller lite saker så kan inte förvaringsutrymmena bli för många. Planera hellre in förvaring på olika platser i huset med god marginal än att senare märka att ni har för lite.


Bild: Residence

Lycka till med ert nya, välorganiserade liv och glöm inte njuta av de tomma ytorna som faktiskt skapas om man låter var sak ha sin plats istället för allting i en enda röra.

Redaktionen tipsar

Den stndande våren sätter igång många byggtankar - En stor härlig altan i söderläge, ett nytt rymligt dubbelgarage eller kanske en...
Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...
  UNIWASH och Vårt Engagemang för Hållbarhet I en värld där miljön och hållbarhet står i centrum, erbjuder UNIWASH en innovativ lösning...

Annonser