Passande trappräcken

Vilken trappa och passande trappräcken speglar dig och ditt hem?

I ett hus med flera våningar blir ofta trappan väldigt dominant på våningsplanet. Det är absolut ingenting vi skall försöka få bort eller tona ner på något sätt. Använd istället dina trappor och trappräcken till att spegla en del av dig själv och ditt hem. Med valet utav trappa och trappräcke kan du signalera vem du är och vilken stil du vill framhålla i ditt hem. Kanske har ni redan en vacker men lite sliten trappa, Då kan en trapprenovering eller en målning utav den befintliga trappan vara en väl så bra lösning.

Trappa från Trappteknik Bild: Trappteknik

Trappa för ljusa hem

I dagens moderna hem, där vi ofta prioriterar ljus och rymd, skulle en stor och mörk trappa kännas som en ljusslukare och en inredningsdetalj som skymmer. Tack och lov finns det luftiga och lätta alternativ för den här typen av inredning. Trappräcken i glas och liggande sidor i rostfritt ger ett perfekt ljusgenomsläpp, Detta blir en effektfull detalj i hemmet, som snarare ger nytt liv och fräsch energi till huset, istället för tvärtom. En spiraltrappa, som på bilden ovan, har också en annan fantastisk fördel vilken är att den aldrig tar mer plats i anspråk än dess egen diameter. Har du trångt och dessutom lite mörkt och murrigt i exempelvis hallen, kan du välja att installera en spiraltrappa med liggande eller stående trappräcke i rostfritt.

Trappa och trappräcke från Trapptradition Bild: Trapptradition

Blanda stilar på trappa och räcke

Ett annat härligt sätt att blanda olika stilar på trappräcken med varandra kan vara att blanda det varma ombonade trä utseendet med de luftigare rostfria spolarna. På så vis får du ett trappräcke som både är luftigt och väldigt vackert. På bilden ovan har man valt att ha samma träslag på trappstegen, handledaren och på golvet på det våningsplan man kommer upp till. Detta ger ett vackert och enhetligt intryck, samtidigt som det släpper in ljuset bra mellan de rostfria spolarna.

Färgstark trappa från Atab trappan Bild: Atab trappan

Våga använda färger

Om man har ett väldigt ljust och neutralt hem för övrigt kan det ibland passa perfekt att måla sin trappa i en stark accentfärg. Väljer man, som här, en mörkare nyans så kan det vara läge att välja ett trappräcke som släpper in mycket ljus och som balanserar den kryddiga färgen i själva trappan. Här har man valt ett trappräcke i transparent glas med läckra infästningar i rostfritt. Trappan ger ett luftigt men ändå väldigt effektfullt och iögonfallande intryck. Ingen besökare kommer att missa den här läckra färgklicken till trappa.

Vacker trappa från Atab trappan Bild: Atab trappan

Nätt trappmodell

En annan modell av trappa som ger ett nätt och fint intryck är den modell där man dragit in vangen, d.v.s. de sidostycken som själva trappan byggs upp på. På så vis ger trappan ett mycket nättare intryck och varje plansteg ser nästan ut att sväva lite i luften. Här syns en vacker variant av trappa där man har kombinerat vitt i vang och stolpar. Trä i plansteg och handledare samt räckesståndare eller s.k. spolar i rostfritt.

Pampig trappa från Trappteknik Bild: Trappteknik

Den robusta trappan

Har man ett äldre hus med en stor pampig trappa mitt i hallen, känns det fullt naturligt att både trappa och trappräcken får behålla sin gamla gedigna stil. På så vis ger den sin karaktär till huset. Att förse sitt trappräcke med både ledstång och handledare kan vara en bra sak att tänka på. Har man mindre barn som ofta går i trapporna och inte har samma förmåga att nå upp till handledaren, kan man behöva ett eget litet trappräcke på sin egen nivå.

Trappräcke i glas från Vetro Bild: Vetro

Glasräcke

Oftast följer barriären runt trapphålet utseendet på ditt trappräcke. Allt för att få en snygg enhet som flyter samman på ett naturligt sätt. Däremot behöver handledaren som sitter på ovansidan av trappräcket inte finnas på barriären runt själva trapphålet. Där kan glasräcket få ståta fritt mellan sina stolpar. Vilken typ av trappa eller trappräcken du är intresserad av?. Du gott om tillverkare av trappräcken och trappor i vår utställning här på Byggportalen. När du väl kommit in i utställningen över trappor och trappräcken, kan du enkelt klicka dig vidare till leverantörernas olika hemsidor.  

Redaktionen tipsar

  UNIWASH och Vårt Engagemang för Hållbarhet I en värld där miljön och hållbarhet står i centrum, erbjuder UNIWASH en innovativ lösning...
Har du fått problem med fukt i din krypgrund ?  Det kan bli kostsamt när fukten angripit en krypgrund.  Naturligtvis beror det på hur långt...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att...

Annonser

Utvalda varumärken

Renovera din trappa istället för att köpa ny!
Trapprenovering StegEtt
Steg Ett är ett renoverings-Kit för trappor inomhus
Oavsett omgivning skapar vi nya intryck.
Parkett, dörrar och trappor på ett ställe.