Smart förvaring på tomten

Med en friggebod får du smart förvaring på tomten till dina trädgårdsredskap.

Den tillhörande tomten till en villa är ofta anpassad efter storleken på huset. Ett stort fristående hus har ofta en större area på tomten. Dessutom ligger det kanske också med ett längre avstånd till närmaste granne. Detta är viktiga faktorer som har betydelse när du funderar på att bygga en friggebod på din tomt. Dels vill man ha friggeboden placerad på ett sådant sätt att den inte skymmer, eller blir allt för iögonfallande från entré eller uteplats. Dels måste man ta hänsyn till grannar och tomtgränser. Ju större tomt du har dess då lättare kommer du  hitta den ultimata placeringen på din friggebod eller redskapsbod.

Stor redskapsbod Bild: Netthandelen.no

Redskapsbodar för mindre tomter

Även om du bor i ett radhus där det ofta är klart mindre tomtytor, kan det finnas goda möjligheter att hitta en bra plats för en friggebod. Kanske har ni en uteplats på baksidan av huset.  Förutom gräsmattan och några rabatter så är det på uteplatsen som den mesta tiden spenderas. Känner du att du har ett stort behov att enkelt kunna ställa undan gräsklippare och trädgårdsredskap. Kanske t.o.m. få  plats med en cykel så är friggebod eller en redskapsbod en jättebra lösning. Även om tomten är ganska liten så kan det vara värt att offra en del av den för att kunna få ha trädgården ren från diverse redskap, vattenslangar och annat som annars gärna samlar sig runt väggarna.

Redskapsbod - förråd från Polhus Redskapsbod från Polhus

Fråga grannen om lov

Behöver du utnyttja ytan närmast tomtgränsen för ett uppförande av en bod så måste du ha klartecken ifrån din granne. Kanske är det så att grannen går i samma tankar som du och då kan man ju ge varandra tillåtelse att uppföra var sin friggebod, mitt för varandras. Det är också viktigt att man tänker på hur friggeboden harmonierar med huvudbyggnaden. Med en redskapsbod som harmonierar i stil och färg med huset, kommer hela tomten att upplevas både vacker, enhetlig och med en snygg ordning. Vad det gäller storleken på friggeboden eller redskapsboden så är den maximala ytan 15 kvm. Men även här gäller det att storleken på boden stämmer överens med huset. Ett lite mindre radhus kanske ser mer enhetligt ut med en mindre redskapsbod. Är boden bara funktionellt inredd så kan man utnyttja ytan väldigt väl.

Liten redskapsbod, förråd från Polhus Bild: Polhus

Friggebod, förråd, gäststuga eller bastuhus

I den här artikeln talar vi om friggebodar i bemärkelsen, för att förvara trädgårdsredskap, i första hand. Tänker du dig en mera inredd friggebod med möjligheter att använda som en liten gäststuga eller kanske ett bastuhus så är möjligheterna oändliga!

Annonsörerna här på Byggportalen säljer allt ifrån färdiga paketlösningar till lösvirkesbodar och vilket du väljer bör styras efter hur händig du är och hur mycket eget arbete du kan tänka dig att lägga ner själv.

Redaktionen tipsar

Är det bara stora pampiga hus som kan ha pardörr?  Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid...
Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...
Många har osunda bakterier och kemikalier i sitt dricksvatten. Att vattnet som kommer i kranen skall vara friskt och fräscht är något vi...

Annonser

Utvalda varumärken

Bli din egen arkitekt och skapa din drömstuga på 15kvm, precis som du vill ha det!
Smarta förvaringsutrymme med de stora möjligheter.
Erfarenheten och vårt kunnande har gjort våra småstugor populära över hela landet.
Svensktillverkade attefallshus,  friggebodar, garage och carportar - 5-25 kvm