Bygga lösvirkeshus

Om du väljer att bygga ett lösvirkeshus får du oändliga valmöjligheter 

Vilken husmodell till vilken tomt

Oavsett om du ska köpa ett nyckelfärdigt hus eller bygga ett lösvirkeshus på egen hand så kan det vara svårt att bestämma sig för vilken typ av husmodell du ska välja. Beroende på hur din tomt är utformad och var den är belägen så finns det olika husmodeller som passar olika bra. Alla hustyper passar inte till alla typer av tomter, vad som passar bäst till er tomt kan någon utav våra husleverantörer hjälpa er med.

Vilka behov har ni i familjen

Du behöver även ta hänsyn till hur din familjekonstellation ser ut och om det finns några yttre omständigheter som påverkar er vardag. Vill du ha familjen samlad på ett våningsplan, drömmer du om en källare där du kan få plats med både tvättstuga, pannrum och groventré eller vill du ha kök och samlingsplats på markplan och sovrum en trappa upp? Sitter någon i familjen i rullstol kan huset behöva anpassas efter det och det påverkar planlösningen, storlek på dörrar och utformningen av entrén. Oavsett om du vill ha ett hus i ett, ett och ett halvt eller två plan så finns det mängder med olika modeller och planlösningar att välja på.

Garage

Vill du ha ett garage till ditt hus finns det olika modeller även där, du kan antingen välja att bygga ett friliggande garage eller ett som sitter ihop med ditt hus. Båda modellerna har sina fördelar, väljer du att bygga ihop garaget med huset så slipper du att gå ut för att komma till bilen men har du små barn i huset och vill hålla dem borta från ditt garage och de eventuella kemikalier som du kan förvara där så är det bättre med ett friliggande garage.

Funktionellt hela livet

Du ska bo och trivas i ditt hus under en lång period så försök att hitta en husmodell som kommer att passa dig och din familj under en lång tid och genom de flesta skeden i livet. Ditt hem ska vara funktionellt och passa er både när barnen är små, tonåringar och när de flyttar hemifrån. Har du svårt att bestämma dig för vilken husmodell som passar dig och din familj bäst så kan du besöka våra återförsäljares hemsidor för att få tips och inspiration.

Planera ditt bygge

När du väl har köpt din tomt och kommit fram till vilken typ utav hus du vill bo i så är det dags att planera själva byggandet. Ett lösvirkeshus ger dig oändliga valmöjligheter och det byggs, precis som det låter, med löst virke. Om detta är det första huset du skall bygga så är det viktigt att du tar god tid på dig när du tänker igenom hur huset skall se ut, allt från planlösningen till vart du skall placera eluttagen är viktiga bitar. Många husägare som själva har byggt sina hus säger att det tredje huset man bygger är det som blir bäst, oftast så är det något med de första två husen som dem ångrar att de inte gjorde annorlunda, som till exempel placeringen utav lamputtag eller radiatorer. Det är en speciell känsla att bo i ett hus som man själv har planerat, ritat och byggt och det är inte mycket som slår det.

Bygga själv eller med hjälp av entreprenörer

När du är klar med idén över hur huset skall se ut så kan du vända dig till en arkitekt för att få en skalenlig ritning över ditt blivande hus. Beroende på om du är en duktig hantverkare eller en glad amatör så kan du antingen göra det mesta jobbet själv eller hyra in entreprenörer. Gör du jobbet själv så kan du räkna med att det kommer ta längre tid men är du duktig och har den tiden så kan du spara en del pengar på detta. Är du däremot osäker på om du kan klara av jobbet själv så rekommenderas det att du vänder dig till kvalificerad hantverkare så att jobbet blir ordentligt gjort. Vilket material du skall välja är också en viktig bit i projektet. Lägg hellre ner mer pengar på detta så att du vet att du får material utav god kvalité som kommer att hålla länge.

Uppvärmning

Ytterliggare en viktig sak att tänka på är vilken typ av uppvärmning du ska ha i ditt hem. Vill du ha ett vattenburet system eller föredrar du elvärme? Finns det fjärrvärme i närheten, ska du borra efter bergvärme eller har du möjlighet att ta hjälp av solen för att värma upp ditt hus? Detta bör du ha en klar bild över innan du sätter igång med själva bygget. Ska du till exempel elda med en vedpanna behöver du ha plats för både vedpannan och en ackumulatortank. Vill du ha en kakelugn eller kamin i vardagsrummet behöver du ta hänsyn till var du skall mura upp din murstock och om du vill att kaminen bara ska värma upp vardagsrummet eller om den ska hjälpa till att värma upp rummen i närheten också.

Certifierade hantverkare

Elinstallationer och rörledningar ska alltid kopplas in utav en kvalificerad fackman så att det sker på ett säkert sätt och för att försäkringarna ska gälla om det mot förmodan skulle hända något. Genom att bygga ett lösvirkeshus kan du själv välja hur ditt hus ska se ut både på insidan och på utsidan, du får mycket större valmöjligheter med den här typen av hus än vad du får med till exempel ett nyckelfärdigt hus.

 

Ta gärna kontakt med andra som har byggt lösvirkeshus för att få tips och råd eller vänd dig till någon utav våra annonsörer av material för att få hjälp. Lycka till med ditt lösvirkeshus och glöm inte att njuta av byggtiden!

 

Redaktionen tipsar

Är det bara stora pampiga hus som kan ha pardörr?  Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid...
Bänkskivor i granit för köket Bänkskivan är hjärtat i varje kök. Det är kökets kärna och det är där som den största delen av lasten läggs,...
11 tips när du skall byta fönster själv Om du tänkt byta fönster själv, eller anlitar någon för arbetet, så kan det vara bra att veta hur...

Annonser