Fönster som sparar energi

Dina fönster är inte bara en ljuskälla

Energieffektiva fönster och U-värde 

Bor du i ett äldre hus och funderar på att byta fönster kan du spara en del pengar genom att kolla efter energieffektiva fönster. De fönster som finns på dagens marknad är oftast märkta med något som kallas U-värde. Detta värde visar hur energieffektiva de är, ju lägre värdet är desto bättre är fönstren på att behålla värmen i huset. Dessa fönster är designade på så sätt att de lätt ska släppa in solens värmande strålar samtidigt som det ska vara svårt för värmen inne i rummet att ta sig ut genom fönsterrutan. På dessa fönster är även fönsterkarmarna och bågarna designade för att minska värmeförlusten så mycket som möjligt.

Transmittansvärde

En del fönster har också något som kallas för transmittansvärde. Detta värde anger hur mycket dagsljus och solenergi ditt fönster släpper igenom, för att du ska må så bra som möjligt bör dina fönster släppa igenom minst 63 procent av dagsljuset (dagsljustransmittans) och 52 procent av solenergin (solenergitransmittans).

Olika fönstertyper

Oavsett vilken typ av fönster du vill ha till ditt hem finns det så pass mycket att välja bland på markanden att du utan problem hittar något som passar ditt hem. Beroende på hur ditt hus ser ut och vad du föredrar så finns det fönster i trä, aluminium, trä med aluminium och även pvc-fönster. Pvc-fönster är underhållsfria och har en mycket bra isoleringsförmåga och en lång livslängd. Detta ger dig lägre energikostnader samtidigt som du slipper underhållskostnader i stil med ommålning. När du har bestämt dig för vilken färg och storlek du vill ha på dina fönster, om dem skall vara fasta eller öppningsbara inåt eller utåt, treglas eller tvåglas, med eller utan fönsterspröjs, om dem skall vara fyrkantiga, runda eller ovala så är det bara att börja titta runt bland de olika tillverkarna av fönster för att hitta den typen som du vill ha.

Specialdesigna dina fönster

Skulle du inte hitta de fönster du vill ha kan du vända dig till någon av våra annonsörer som specialdesignar fönster utifrån dina önskemål. Hos de flesta av våra annonsörer kan du också välja bland olika tillval, bland annat säkerhetsglas för inbrottsskydd, ljudisolerat glas, solskyddsglas om du vill förhindra strålningsvärmen, dekorglas till exempelvis badrummet, spaltventil för att komplettera husets befintliga ventilation, isolerad fyllning till fönsterdörrar som skall göra det svårare för inbrottstjuven att ta sig in och en hel del annat.

Titta gärna runt på våra annonsörers hemsidor för att få inspiration till ditt fönsterbyte och glöm inte att fråga din fönsterleverantör om dina fönsters U-värde och transmittansvärden.

Redaktionen tipsar

Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås...
Många har osunda bakterier och kemikalier i sitt dricksvatten. Att vattnet som kommer i kranen skall vara friskt och fräscht är något vi...
Har du fått problem med fukt i din krypgrund ?  Det kan bli kostsamt när fukten angripit en krypgrund.  Naturligtvis beror det på hur långt...

Annonser

Utvalda varumärken

Vi har idag sveriges bredaste sortiment av unsderhållsfria fönster.
Underhållsfria prisvärda pvc-fönster, dörrar och skjutpartier till villa och uterum.
Vi i Älvdalen är specialister på att tillverka utefter just dina krav och önskemål.
BILLIGA fönster för ditt hus! Bra energivärden. Hög kvalitet. Svensktillverkat. 2- och 3-g