Isolera vinden

En välisolerad vind ger dig ett varmare hem och lägre energikostnader 

I äldre hus är det vanligt att man behöver tilläggsisolera vinden för att förhindra värmeläckage. Genom att isolera vindsbjälklaget sparar du energi vilket leder till minskade uppvärmningskostnader samtidigt som du har ett behagligt inomhusklimat. Beroende på hur ditt hus är konstruerat och vilken typ av ventilation du har behöver du tänka på olika saker när du ska isolera vinden.

Självdrag

Om du har ett hus där ventilationen bygger på självdrag är det viktigt att du ser till att huset inte blir helt tätt eftersom självdraget går ut på att luften ska kunna cirkulera. Beroende på hur din vind ser ut kan du välja mellan att isolera med lösull eller isoleringsskivor.

Isolera med lösull

Väljer du att isolera vinden med lösull kan du låta eventuellt spån ligga kvar och spruta ut lösullen över spånet. Se i sådana fall till att spånet är torrt och friskt för att undvika att det blir problem med fukt. Ta bort spånet som ligger i anslutning till skorsten och andra genomföringar så att lösullen hamnar närmast för att minska brandrisken. Att isolera vinden genom att spruta in lösull är en smidig lösning som går snabbt och ger ett bra resultat. Vill du inte göra jobbet själv finns det dessutom en mängd fackmän som är kvalificerade att utföra jobbet.

Isoleringsskivor

Föredrar du att isolera vinden med isoleringsskivor bör du tänka på att lägga skivorna så att skarvarna hamnar omlott. Om din vind behöver kunna inspekteras bör du bygga en gångbro över isoleringen för att du inte ska trampa i den. Lucksargen och gångbron bör vara minst fem centimeter ovanför isoleringen.

 

Vill du veta mer om de olika typerna av isolering som du kan använda när du ska isolera din vind är du välkommen att besöka våra annonsörers hemsidor. Där hittar du både fakta om deras sortiment och din närmaste återförsäljare.

Bild: Eniva Isoleringsproffs

Redaktionen tipsar

Räckesbutiken skräddarsyr Ditt räcke efter Dina mått och Din design. Du designar själv din produkt i ett enkelt verktyg där du blir...
Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås...
Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...

Annonser

Utvalda varumärken

Med ett hus byggt med Thermomur får du ett tryggt och fuktsäkert boende.
Brandsäker stenull för användning i väggar och bjälklag!
Isoleringsmaterial för byggnation
Optidrain med Optiweb duken ger dig en varm och torr källarvägg!