Planera ditt hus

 

Var noga med att planera ditt hus innan du sätter igång med projektet för att undvika onödiga kostnader 

Det låter självklart men det är inte alltid så lätt som det låter. Ska du bygga ditt hus själv är det mycket som ska planeras och många faktorer att ta hänsyn till, stressa inte fram en skiss utan låt den hellre ta lite tid så att du hinner bli säker på att du har vägt in alla faktorer och inte missat något. Det finns tyvärr ingen universallösning som passar alla, utan alla personer har sina egna prioriteringar och önskemål, vad som är viktigast för dig vet bara du.

EntrénNär det gäller entrén i huset är det en fördel om den ligger så bra till som möjligt från parkeringen sett, det kan bli besvärligt att behöva gå runt hela huset för att komma in om det är dåligt väder och du ska få med dig små barn eller tunga matkassar. Planlösningen i huset är i många fall en besvärlig bit att få till på ett tillfredsställande sätt.

Tänk igenom dina behovHur många sovrum har ni behov av, behöver ni ha ett arbetsrum i huset eller prioriterar ni en rejält tilltagen tvättstuga? Det är en fördel om ditt kök ligger i nära anslutning till matplatsen så att du inte behöver bära grytor och uppläggningsfat långa sträckor. När det gäller ditt badrum ska det ligga lättillgängligt och man bör inte behöva gå igenom något sovrum eller arbetsrum för att komma åt det.

Ventilation och uppvärmningNär du har bestämt dig för hur planlösningen ska se ut bör du börja fundera på ventilation och uppvärmning. Ska du värma upp huset med en panna behöver den en plats att stå på, föredrar du däremot en värmepump ska du hitta den mest optimala platsen för den. Planera så att du får in fläktar och ventilationskanaler där du behöver ha dem, luftcirkulationen är en viktig del för att du och din familj ska må bra i ert hem.

Kontakter och belysningTänk igenom placering av uttag, kontakter, lampor och radiatorer, vill du ha belysning utomhus bör du fundera över var du vill ha lamporna och var kontakten ska sitta. Försök också att tänka framåt, kan du flytta på belysningen runt huset om du bestämmer dig för att bygga ett uterum om några år? Har du planer på att skaffa barn och kommer du i så fall behöva bygga ut huset? Om så är fallet så kan det vara bra att redan nu se till att det finns möjlighet att göra ett tillbygge om det skulle behövas i framtiden.

Har du några frågor eller funderingar när det gäller någon del av din planering inför huset, till exempel vart du bör placera ventilationskanalerna för att de ska göra så stor nytta som möjligt är du välkommen att kontakta någon av våra annonsörer inom den kategori som du behöver hjälp med.

 

Redaktionen tipsar

Har du fått problem med fukt i din krypgrund ?  Det kan bli kostsamt när fukten angripit en krypgrund.  Naturligtvis beror det på hur långt...
Att byta fönster är en stor investering! - Räkna på alla kostnader och alla besparingar. Det finns flera orsaker till att man kan känna att...
Är det bara stora pampiga hus som kan ha pardörr?  Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid...

Annonser