Om du vill ha ett skönt utrymme där du kan förlänga sommaren och där du kan sitta och mysa även under kalla eller regniga höstkvällar så är ett uterum eller en vinterträdgård ett bra alternativ. Väljer du att inreda den med stämningsfull belysning, bekväma möbler och kanske en infravärmare så kommer ditt uterum att bli den självklara samlingsplatsen.
Beroende på hur du vill bygga det och vart på huset det skall vara beläget kan det hända att du behöver ansöka om bygglov. För att du ska få veta vad som gäller i ditt fall kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun, de kan svara på alla dina frågor och hjälpa dig med vilka handlingar du behöver skicka in. Tänk på att vara ute i god tid så att du hinner få klart med eventuella tillstånd innan du planerar att börja bygga.
Ditt uterum eller din vinterträdgård behöver ha samma stil utvändigt som resten av ditt hus för att det ska harmoniera med omgivningarna. Använd fasad, färg, tak och glasrutor i samma utförande som resten av ditt hus för att det skall bli en tilltalande enhet.
Vill du ha ett isolerat rum där du kan vistas även under vintern så krävs det en större byggnadsinsats än om du bara vill ha ett enkelt uterum där du kan vara om det regnar eller blåser. Innan du sätter igång så är det viktigt att du vet vad du vill ha och att du har en plan för hur slutprodukten ska se ut. Att bygga ett isolerat uterum med värmegolv blir givetvis dyrare än ett enklare sommarrum. När du har bestämt dig för vilken variant du vill ha och alla handlingar är klara så är det bara att sätta igång.
Det första du ska börja med är grunden, ska du gjuta en betongplatta, montera träbjälklag i betongplintar eller bygga på trallvirke? De vanligaste typerna av stommar i uterum är limträbalkar, som kräver ett visst underhåll, och aluminium som är underhållsfritt. När det gäller paneler och golv i ditt uterum så skall du välja något som du kommer att trivas med under en lång tid.
Väljer du att installera golvvärme så finns det både färdiga vattenburna golvvärmepaket för uterum och elektrisk golvvärme att välja bland. Golvvärmen passar bra att ha under både klinkergolv och massiva trägolv. Vilken typ av isolering du ska använda i ditt uterum beror på vilket virke du använder och hur du bygger uterummet. De glaspartier du ska använda kan ha olika tjocklek och egenskaper och vilken typ du ska välja beror på hur välisolerat du vill att ditt uterum ska vara. Vill du använda ditt uterum året runt så bör du välja ett isolerglas med lågt u-värde som håller värmen, vill du däremot bara ha ett enklare rum som skyddar mot den värsta nederbörden så kan du nöja dig med ett enklare glas.
Glöm inte bort att installera ventilation i ditt uterum, då slipper du eventuella problem med kondens. Ditt tak bör ha en bra isolering så att inte all värme försvinner ut med en gång, hur tjockt det bör vara beror på hur du skall använda ditt uterum. Din lokala bygghandlare kan hjälpa dig med dina frågor om vilken typ av material du bör använda till ditt uterum.
Ett enklare uterum kan de flesta hemma-snickare bygga själva, vill du däremot ha ett mer avancerat uterum och du är osäker på om du klarar av att bygga det själv så är det bra om du anlitar kvalificerade hantverkare.Det går snabbare och blir billigare i längden om du inte klarar av att bygga det själv på ett korrekt sätt. Tänk på att alla elinstallationer alltid skall utföras av kvalificerade fackmän. Vill du veta mer om byggnadsmaterial så är du välkommen att kontakta någon av våra annonsörer.