Byggplanering - Planera ditt bygge

Börja med en grundlig byggplanering. 

Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om du planerar ditt projekt innan du sätter igång. Oavsett om du skall bygga ett garage eller stensätta gångar i trädgården så underlättar det om du har gjort upp riktlinjer för tid, material och kostnad.

Var realistisk när det gäller din tidsplanering, tänk på att vädret kan fördröja dig och planera hellre in en eller ett par dagar extra så att du hinner klart innan semestern är slut. Gå igenom de delar i projektet som behöver utföras och räkna ut ungefär hur många timmar du behöver per moment, har du inte utfört ett liknande bygge innan så bör du räkna med lite extra tid. 

Bild: Flisby

 
Välj byggmaterial med omsorg

Om du vill att ditt byggprojekt skall hålla under en längre tid så är det bra om du väljer material utav bra kvalité. Titta runt hos olika återförsäljare och jämför priser och materialets kvalité och egenskaper. Du kan spara en hel del pengar på att lägga lite extra tid på att jämföra olika återförsäljares utbud. Att ha bra verktyg hemma förenklar bygget avsevärt. 

Kolla upp vilka verktyg och maskiner du behöver för att slutföra ditt arbetsprojekt. Har du allting hemma eller saknar du vissa tillbehör? Har du möjlighet att låna de verktyg du saknar utav grannar eller vänner så är det bra, annars finns det företag som hyr ut de flesta typerna utav verktyg och maskiner så att du slipper köpa dem. Vet du däremot med dig att du kommer att behöva använda det du saknar vid flera projekt eller under en väldigt lång tid så kan du spara in en del pengar genom att köpa det.

Ansök om bygglov i god tid

Tänk också på att kolla upp ifall du behöver ansöka om bygglov eller skicka in en bygganmälan innan du påbörjar ditt byggprojekt. Skulle du behöva det så se till så att du skickar in handlingarna i god tid och att de är korrekt ifyllda så att du hinner få tillbaka beslutet innan du har planerat att sätta igång. Är du osäker på vad som gäller i ditt fall så kan du kontakta byggnadsnämnden i din kommun.

Känner du att dina byggprojekt är för stora eller för svåra, så skall du alltid överväga att anlita en hantverkare. Idag när vi har rotavdrag på 30% av arbetskostnaden så är det väldigt fördelaktigt, speciellt på arbeten som kräver många timmars arbetsinsats. Är det dessutom semestertider så kan det ju vara värt en hel del att kunna anlita en hantverkare samtidigt som du faktiskt kan njuta av din behövliga ledighet.
 

 

Redaktionen tipsar

Med sockelskiva har du en undehållsfri husgrund i minst 25år. En sockelskiva gör väldigt mycket för utseendet på en äldre grund. Kanske har...
Misstänker du att du har fått en eventuell fuktskada i din bostad? Då är det viktigt att veta vad som kännetecknar en fuktskada och hur man...
Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...

Annonser