Det finns flera orsaker till att man kan känna att det är dags att byta fönster! Ett av de mest aktuella är kanske att de inte håller riktigt tätt. Man känner drag runt fönstren och kan enkelt räkna ut att det där draget kostar pengar. Elementen jobbar på för fullt och det mesta av den värmen de alstrar smiter lika snabbt ut igen, genom fönsterdraget. Andra viktiga faktorer som kan motivera att byta fönster är om de är regelrätt förstörda. Fukt som krupit in emellan karmarna leder till röta och ger dessutom ett fönster som kan vara svårt att både öppna och stänga. Utöver dessa funktionsåtgärder kan man också vilja göra ett fönsterbyte för att man vill ha ett helt annat utseende på huset. Fönstren är ju hussidornas ögon utåt och med olika stilar och typer av fönster kan man ändra utseendet mycket mer än man kanske tror. Det kan handla om att modernisera utseendet på det gamla 70-tals huset men lika ofta att återställa ett gammalt utseende på ett tidstypiskt hus.
Bild: Allmoge snickerier
Dagens moderna fönster finns i mängder med olika utseenden just för att passa allt från en gammal härlig 20-tals herrgård till det fräcka funkishuset i nya villakvarteret och dessutom allt som finns däremellan. Även materialen i fönstren skiljer sig och idag kan du välja mellan aluminiumbeklädda fönster för ett underhållsfritt alternativ eller helt igenom av trä om du lägger större vikt vid tidsålder och att skapa ett identiskt gammalt utseende. Dagens fönster är mycket tätare och dessutom mycket mer lättarbetade. Detta innebär att du får både ett skönare inomhusklimat, lägre energiåtgång till uppvärmningen i huset samt fönster som du lätt kan vända och tvätta inifrån.
Bild: Ekstrands
När man genomför att fönsterbyte byts ett fönster i taget vilket minimerar tiden då karmen och fönsterhålet står öppet och blottat för väder och vind. I kombination med en skicklig hantverkare minimeras stunden med det öppna hålet och undviker man bara de värsta väderlekarna som snö, blåst och regn kan man göra ett smidigt fönsterbyte även vintertid. De större ingreppen, där konstruktioner i ytterväggen skall justeras för att passa det nya fönstret kan vara själ i att sparar till de mildare årstiderna.
De flesta som byter fönster har någon form av problem med de fönster som sitter i villan idag. Om man bara byter fönster för att man vill kunna tvätta fönstren inifrån eller för att man vill byta utseende på huset kan det bli svårt att tjäna in den investeringen rent pengamässigt men så fort du har något mer behov i tillägg, så som dragiga fönster, röta i karmarna eller svåra att stänga. Kanske rent utav att fönstren som svällt av fukt inte ens går att öppna, utan risk för att göra sönder rutan finns det många förtjänster att göra. Det främsta är naturligtvis ekonomiska vinster men alla andra fördelarna med att byta fönster får man ju dessutom på köpet.
Om man har skapliga snickarkunskaper själv och dessutom har alla verktyg som krävs är det fullt möjligt att byta fönster själv. Väljer man däremot att anlita en fackman kan man få ett fast pris på hela bytet, alltifrån fönstret, isolering, skruv, lister, smygar, fönsterbleck, transport och montering. En fackman lämnar också garanti på sitt arbete och gör det oftast mycket snabbare än en hemmasnickare. Räknar man dessutom med den tid man istället kunde varit på sin arbetsplats och tjänat pengar till sitt fönsterbyte finns det många fördelar med att välja en kunnig fackman direkt. Läs även artikeln om 11 tips när du skall byta fönster själv.
Ofta finns det mer eller mindre utsatta sidor på ett hus. En gavel i norrläge exponeras mer för piskande regn, vinande blåst men också stekande solsken kan vara bidragande orsaker till att ett fönster slits. Om man börjar med att byta ut de fönster som är mest dragiga eller har blivit mest ansatta så hjälper man upp inomhusklimatet och uppvärmningskostnaden allt eftersom. Har man däremot dragiga fönster överallt är det inte förrän du gått över samtliga fönster som du kan räkna med att få den fulla effekten av ditt fönsterbyte.
Många fönsterleverantörer erbjuder kostnadsfria hembesök. Då går man igenom ert hus specifika behov och tittar på olika lösningar för dessa. Fönsterexperten mäter upp och beräknar dina nya fönster. Man kan också be att få ett eller flera kostnadsförslag på vad ett totalt, alternativt delat fönsterbyte skulle kosta med olika alternativ av fönster. Du är inte tvungen att köpa några fönster i samband med hembesöket, utan det är bara en hjälp och en vägledning för dig att hitta passande fönster för just er villas behov.
Mellan glasen Om luft tränger in emellan glasen i en isolerruta kan kondens bildas. En isolerruta skall vara helt tät och när fönstret blir gammalt och torrt kan den tättslutande limningen fallera. När fukten väl har trängt in finns inget annat att göra än att byta ut hela isolerrutan.
Ett fönster kan av olika orsaker ibland vara kall och när den varma luften från rummet möter den kalla rutan kan imma och vattendroppar bildas. Orsaker till en kall ruta kan vara otillräcklig ventilation, täta gardiner runt fönstret eller djupa fönsternischer eller fönsterbrädor som hindrar elementens värme att nå upp till glasrutan. Du kan undvika kondens på insidan av fönsterrutorna genom att montera fönstrens insida långt in, höja värmen i rummet samt kontrollera ventilationen i rummet så att du säkerställer att luften i rummet cirkulerar tillräckligt mycket.
Nya välisolerade fönster kan ha en tendens att vid snabba temperaturväxlingar ge kondens på utsidan av fönstret. Detta är bara ett bevis på att fönstret isolerar precis så bra som det är tänkt och tyder på att minimalt med värme läcker ut genom rutan. Ofta drabbas de fönster som är mest utsatta på en villa d.v.s. de fönster som inte har något skyddande överhäng av tak eller lä från buskar och träd i trädgården. Detta fenomen är vanligast nattetid och försvinner snabbt när temperaturen höjs igen. För att så långt det går undvika kondens på utsidan av fönsterrutorna bör ett fönster inte ha ett lägre u-värde än 1,0. Vid extrema situationer kan även fönster med u-värde på 1,0 eller däröver drabbas av tillfällig kondens på utsidan.
Westcoast windows
När man mäter ett fönsters värmeförlust mäter man det i u-värde. Man beräknar den totala värmeförlusten på både karmens konstruktion och glasens förmåga sammantaget. Ju bättre ett fönster isolerar dess då lägre u-värde får det. Låt din fönsterexpert räkna på några olika exempel för just din villa, för att kunna se hur olika u-värden påverkar din totala energiförbrukning.
Lycka till med projektet att byta fönster!