Köpa tomt - Vart vänder man sig?

Hitta den rätta tomten för ditt drömhus 

Tomtkö

En tomt är grundförutsättningen för att du ska kunna bygga dig ett nytt hus och det finns flera olika sätt att få tag på en passande tomt. Kommunerna runt om i landet har sina egna tomtköer och det fungerar ungefär som en bostadskö. Du anmäler dig, betalar avgiften och klättrar, sakta men säkert allt längre upp i kön med åren. Tyvärr har de flesta kommuner väldigt få tomter som de säljer varje år och för många kan väntan bli både lång och enerverande.  

 

Kommunens översiktsplan

Alla kommuner ska enligt plan- och bygglagen ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Där ska du kunna läsa vilka planer och mål kommunen har för att tillgodose efterfrågan och behålla en god livsmiljö för de boende. Här finns en sammanställning av kommunens kommande och pågående projekt men också en mer detaljerad plan av olika områden, tomter och fastigheter. 

 

Tomter via mäklare

De allra flesta nöjer sig inte med att stå i kommunens tomtkö utan kompletterar sitt tomtsökande med att kontakta olika lokala mäklare för att se vilket utbud de har på tomtmarker. En fastighetsmäklare representerar oftast en privatperson som vill sälja sin tomt och genom mäklaren kan du få all nödvändig information angående vatten, avlopp, bygglov och annat som är viktigt när du köper en tomt. 

 

Köpa tomt av privatpersoner

I vissa fall kan det även finnas privatpersoner som erbjuder intressenter att köpa delar av marker som de har i sin ägo. Tänker du köpa av en privatperson är det extra viktigt att du försäkrar dig om att den som säljer tomten verkligen är den lagfarne ägaren och att det inte finns några andra hinder för att bygga på just den här tomten i framtiden. Kolla också att tomten verkligen är avstyckad och klar och att det inte tillkommer avgifter för detta. 

 

Tomt via husföretag

Det absolut enklaste sättet att få tag på en tomt att bygga på är att gå genom någon av alla hustillverkare. De köper ofta upp hela områden och gör sedan en detaljplan med planering för flera villor i ett och samma område. Nackdelen med det här sättet är att du nästan alltid är bunden att köpa huset av den tillverkaren som säljer tomterna.  

 

Vilken hustyp passar tomten

När du är ute och letar efter tomt måste du ha klart för dig ungefär vilken typ av hus det är du vill bygga. Olika hustyper passar på olika sorters tomter och vissa hustyper är helt omöjliga att bygga på en viss tomttyp. Vill du till exempel ha ett sutteränghus måste du hitta en tomt med lutning så att huset går att ”bygga in” i tomten på ett naturligt sätt.

 

 

Redaktionen tipsar

1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
Bygga nytt, renovera eller bygga till - Utnyttja golvvärmens alla fördelar. Många lever fortfarande i tron att golvvärme är för badrum och...
Takbyte i all ära men ibland byts det ut tegelpannor helt i onödan. Väder och vind går hårt åt våra tak och många gånger kan även ett lite...

Annonser