För och nackdelar med olika dörrar

Olika dörrar har olika fördelar

Det finns många olika typer av dörrar, vilken du ska välja beror på vad du har för behov. Är du på jakt efter en stabil och inbrottssäker ytterdörr eller en diskret innerdörr som smälter in i inredningen?

Tåliga ytterdörrar

Ytterdörrar utsätts för mer slitage än vad innedörrar gör både när det gäller väder och vind och öppning och stängning. Om din ytterdörr utsätts för direkt slitage som vind, regn och solljus kan det vara en bra idé att antingen investera i en massiv dörr av ett tåligt material eller en ytterdörr som är klädd med en panel av ett material som tål en hel del. Finns det dessutom en risk att vinden kan ta tag i dörren under sommaren när man gärna lämnar dörren öppen är det bra med en dörrbroms, annars är risken stor att gångjärnen knäcks om dörren blåser upp och då kan det bli svårt att stänga dörren ordentligt igen.

Rätt storlek och hängning

Innan du beställer din dörr är det viktigt att du är noga med att mäta vilken storlek det ska vara på dörren och att du kollar upp om den ska vara högerhängd eller vänsterhängd. Det kan bli ett stort irritationsmoment om du står där med din nya dörr och så visar det sig att den både är för liten och dessutom har fel hängning. Det är också viktigt att din dörr passar till huset stilmässigt så att den inte sticker ut för mycket och drar fokus från huset.

U-värde och ljudreducerande dörrar

Nya ytterdörrar har oftast ett U-värde angett. U-värdet är ett mått på hur bra dörren isolerar mot kyla och det ska omfatta hela dörrkonstruktionen med karm. Ju lägre U-värde din ytterdörr har desto bättre isolerar den. Bor du i ett område där det förekommer mycket störande buller så är det värt att investera i en ytterdörr med ljudreducerande egenskaper som stänger ute så mycket ljud och buller som möjligt.

Innerdörrar

Innerdörrar utsätts inte för samma slitage så där är det inte lika noga att materialet är tåligt, däremot är det bra om du redan innan beställning har funderat på om dörren ska kunna låsas eller om du vill ha en dörr med mycket glas för att släppa igenom så mycket ljus som möjligt. Har du små barn i hemmet samtidigt som du vill kunna ta tillvara på mesta möjliga ljus så kanske det är bättre med en innerdörr av trä där endast den övre halvan är av glas för att minska risken för olyckor. Titta gärna runt bland våra annonsörers hemsidor för att få inspiration och för att hitta en leverantör av dörrar nära dig.

Redaktionen tipsar

Börja med en grundlig byggplanering.  Skall du ägna en del av semestern åt att bygga eller renovera hemma i sommar så är det en fördel om...
Ett nytt tak till ditt hus är så mycket mer än bara ett tak. Helhetsbilden av ditt hus kan förändras radikalt och med dagens enorma...
Försäkringsbolagen skrämmer hus­ägare med vilseledande rapporter. Bolagens sätt att presentera ­statistik ­leder till att...

Annonser

Utvalda varumärken

Ytterdörrar som passar ditt hus och din smak.
Säkra, snygga, svensktillverkade dörrar för ditt hus! Kvalité! 10 års formgaranti!
Om din dörr är tillverkad efter 1972 och försedd med en så kallad "snap-ingångjärn" så passar vanligt de nya dörrarna.
Swedoor (JELD-WEN Sverige AB) producerar och levererar högkvalitativa dörrlösningar