Det fungerar förstås lika bra med pardörrar i en friggebod på tomten, en sjöbod vid strandkanten eller t.o.m. på ett ställe där det egentligen inte alls ryms en pardörr. Pardörren behöver nämligen inte vara i fullbredd dvs. två stora dörrar intill varandra. De kan istället vara utformade så att det är en stor fullbreddsdörr och en mindre intill eller så kan det helt enkelt vara en enkeldörr som fått utseendet av att vara tvådelad och ger då sken utav att vara en pardörr.
Det vanligaste i en pardörr är att den ena sidan spärrad för att inte öppnas. Oftast görs detta i ytterkarmen för att lätt kunna släppa på spärrarna och öppna upp de dubbla dörrarna i sin fulla bredd. Här syns en något smalare variant av dubbeldörr eller pardörr där man även valt att ha den fasta sidan som brevinkast och dessutom utsmyckad med en snygg namnskylt.
Bild: Dörr och Portbolaget
Är det pardörrar inomhus man vill montera så finns det många olika modeller. Här är en superläcker variant som visar mycket av rummet innanför. Läckra trädetaljer på glaset markerar ändå väl att här är det en dörr och risken att man kliver rakt in i dörren elimineras. Denna typ av pardörr inomhus kan vara perfekt att ha mellan två rum där det ena rummet har ett svagare ljusinsläpp. Genom de transparenta glasdörrarna kan även rummet innanför dra nytta utav det ljusinsläpp som det yttre rummet har. En smidig infästning för att spärra dörren gör det enkelt att släppa och öppna upp när det finns behov för det.
Bild: Dooria
Till och med garageportar kan få utseendet av att vara pardörrar. Här har man gjort en design som nästan påminner om stalldörrar och dessutom satt handtag som ännu mer betonar utseendet av pardörr. Det lilla handtaget i nederkant skvallrar ändå om att det är en garageport som öppnas nertill och förs uppåt på en innanför liggande skena, om än i ett lite originellare utseende. Naturligtvis skulle denna garageport även kunnat vara en riktig pardörr, dvs. att varje del av dörren öppnades utåt och åt var sitt håll.
BIld: Osbydörren
Den allra vanligaste platsen för pardörrar är nog ändå entrén. Som en fin och rejäl välkomnande mittpunkt på husväggen. En pardörr ger en pampig känsla till huset men som sagt tidigare, det behöver inte bara vara stora flotta villor som väljer pardörrar. Tänk på gamla tiders trähus på landet – inte helt ovanligt med pardörrar där också. Då gärna i en brytande färg, ofta grönt eller lite blekt blått. Likaså inomhus i lite äldre hus där fortfarande varje rum är separerat från varandra – finns många platser där pardörrar gör sig väldigt bra. Allra bäst kanske in till det s.k. finrummet. Gärna med glas i dörrarna så att alla kunde se hur fint det var men för guds skull inte gå in där, annat än vid riktigt högtidliga tillfällen.
Bild: Lurs Dörr
När vi ändå talar om avvikande färg på våra pardörrar så är rött en sådan där populär avvikande färg som används ofta nu för tiden. Det kan vara allt från putsade ljusa stenfasader till de trendiga lärkklädda husen som alla väljer att kombinera sin husvägg med en rejäl mörkröd pardörr. Fortsätter man sedan genomgående med rött på alla karmar runt fönstren så ger det en fantastisk och genomtänkt effekt till huset för övrigt.
Bild: Osbydörren
Så glöm nu för all del inte bort alla små byggnader så som friggebodar, gästhus och sjöboder. Även de kan bli riktigt pampiga med en vacker pardörr.
Bild: Allmogesnickeri
Här på Byggportalen kan du se massor av annonsörer som sysslar just med pardörrar, för både inomhus- och utomhus bruk. Klicka i vänstermenyn för att titta närmare på allt fint de har att erbjuda.