Bänkskivor i granit för köket

Bänkskivor i granit för köket

Bänkskivan är hjärtat i varje kök. Det är kökets kärna och det är där som den största delen av lasten läggs, så det är viktigt att välja rätt material för att passa för kökets funktion. Granit är ett av de hårdaste och mest hållbara alternativen. Låt oss ta en titt på dess för- och nackdelar.

Granit är en natursten som uppfyller de strängaste estetiska och praktiska kraven.

Materialets kvalitet, elegans och tidlöshet kommer att tillfredsställa även de mest krävande kunderna. Granitens oersättliga charm, liksom andra naturstenar, ligger i dess originalitet, eftersom ingen bit i världen är den andra lik.

Funktioner

  • Motståndskraft mot höga temperaturer, upp till 250˚C
  • Motståndskraft mot aggressiva ämnen som ofta används i köket
  • Motståndskraft mot repor och fläckar
  • Lätt att underhålla  
  • Lång livslängd
  • Hög hårdhet (klass 6 - 7)

Materialets yta kan behandlas på många olika sätt. Skivan kan vara blank eller ha en yta med en finish av satin, sammet eller platina. På grund av det höga innehållet av kvarts har plattan en nästan obegränsad livslängd och kommer därför att hålla i många årtionden om den används på rätt sätt. Du behöver inte oroa dig för att skära upp, slå köttet eller sätta en het panna på det. Skador från vanliga köksredskap är nästan omöjliga. Ytan ser fortfarande likadan ut och det finns ingen risk för skalning, brännskador eller fläckar när du arbetar med vanlig mat. Granit ändrar helt enkelt inte sin färg eller sitt utseende. En viktig aspekt är också att granitbänkskivor inte innehåller några skadliga ämnen och är säkra för hälsan. Att arbeta på bänkskivan kan dock vara lite obekvämt för vissa på grund av den svala ytan. Jämfört med andra material är den betydligt svalare.

Granitbänkskivor används främst i rustika kök, men under de senaste åren har de inte varit något undantag även i moderna interiörer. Förutom bänkskivor så kan granit även användas för väggkakel. Det går att behandla kanten på bänkskivan på olika sätt så att de passar i ditt kök. Diskhon kan monteras ovanifrån, vilket är en sällsynthet när det gäller sten. För närvarande är efterfrågan störst på diskhoar som är monterade underifrån eller i nivå med varandra. Detta beror på den rena designen och för att förhindra att smuts lägger sig bakom kanten av diskhon och avloppet. Granitbänkskivor finns oftast i 2 eller 3 cm tjocklek.

Underhåll

Underhållet är mycket enkelt. Om bänkskivan dock smutsas ner med ättika så måste det torkas bort omedelbart. Om det uppstår kalkavlagringar på bänkskivan kan de tvättas bort med lite koncentrerad citronsyra. När du använder en ljusare bänkskiva rekommenderas regelbunden impregnering med specialprodukter. Om du använder huskurer för att rengöra granit, undvik dem som innehåller sand. Granit är ett naturmaterial och har i allmänhet en högre absorptionsgrad. Därför måste granitbänkskivor impregneras. Det rekommenderas att du impregnerar dem en gång om året. Kom också ihåg att granit inte heller är okrossbart. Var därför försiktig när du hanterar riktigt tunga och hårda föremål.

Observera: Om oljan från fritösen eller stekpannan stänker på bänkskivan under en längre tid kommer de utsatta områdena att bli en aning mörkare. Den varma oljan förstör inte skivan, utan endast den mörkare färg som nämns ovan kan uppstå.

Granitens originalitet och unika karaktär gör det till ett material som tillfredsställer även de mest krävande kunderna. Tack vare sitt oefterhärmliga mönster och sina helt unika egenskaper är granitbänkskivan oöverträffad.

 

Redaktionen tipsar

Miljöcertifiering är ett sätt att miljöanpassa företag och andra verksamheter.  Certifieringen är till för att få företag att arbeta mer...
1 januari 2016 träder det nya sänkta rotavdraget i kraft. Regeringen har beslutat att Rot avdraget ska sänkas från 50% - 30% av...
Det är mycket att tänka på med säkerhet och regler för ett trappbygge Det övergripande målet med reglerna i ett trappbygge är förstås...

Annonser