Nytt tak blir ett nytt hus

Ett nytt tak till ditt hus är så mycket mer än bara ett tak.

Helhetsbilden av ditt hus kan förändras radikalt och med dagens enorma valmöjligheter kan det både bli ett personligt och originellt tak.

Allt fler väljer tak som syns och sticker ut.

Oavsett om det gäller annorlunda färgval eller ytbehandlingar så blir taket en stor del av den exteriöra helhetsbilden av ditt hus och det blir tack vare det ett läckert tak på det där unika huset som alla lägger märket till och talar om. Tyvärr är det inte alla av oss som kan välja vilket tak vi vill, till våra hus. Många hus ligger inom ett detaljplanerat område och där kan finnas mer eller mindre strikta restriktioner över vilka valmöjligheter som kan komma ifråga. Det kan gälla både färger på taket men också strikta bestämmelser kring vilka takbeklädnader som är tillåtna.

Välj den typ av takbeklädnad som passar just ert hus

För alla er andra, som verkligen kan ta ut svängarna är det bara att gratulera. Rött eller grönt, blankt eller matt, betong, shingel eller plåttak, för er är det fritt fram att välja ut den typ av takbeklädnad som passar just ert hus allra bäst. Många av de olika varianterna kan passa bättre och sämre på vissa typer av hus. En liten taklutning passar bättre med en viss typ av takbeklädnad samtidigt som ett äldre tak med en gammal takkonstruktion kanske bör ha en helt annan takbeklädnad.


Bild: Planja

Plåttak

Många av dem som har ett tak med mycket liten lutning väljer att montera ett plåttak. Även dessa tak finns att få i en mängd olika färgval och effekterna av ett välmatchat tak till en snygg fasadfärg kan ge helt enorma effekter. Plåttaken blir heller inte så tunga och belastar inte takkonstruktionerna så hårt. Hos leverantörerna av plåttak finns ingående monteringsanvisningar och massor av tips och råd som kan vara till stor hjälp.

Torvtak

För de riktigt originella husen finns de charmiga torvtaken. Det är ett vackert och passande alternativ till fritidshus och då speciellt till fjällstugor i den nordligare delen av vårt land. Alla som någon gång varit norr om Dalälven har säkert reflekterat över den otroligt charmiga känsla som de traditionellt timrade stugorna med torvtak ger. Torvtak kräver en alldeles speciell typ av underlag då det blir stora massor som väger ganska mycket men även här har leverantörerna utförliga instruktioner för ett lyckat resultat.


Bild: Hyttemagasinet.no

Shingeltak

Ett annat vackert och lite lyxigt alternativ är shingeltak. Lyxigt i den bemärkelsen att det blir lite slotts – eller herrgårdskänsla över det hela. Takshingel passar också perfekt att lägga på ett gammalt hus med en underlagspapp som grund. 

Bild: Takskole.no

På Byggportalen.se

Kan du besöka utställningen över Tak-Takpannor och entrétak och där få en bra inblick i all sköns takbeklädnader och lösningar för just ditt tak. Där får du även fin information om underlagstak och hur du skall tänka vid olika taklutning på ditt hus. Där kan du klicka dig vidare till de olika leverantörernas hemsidor och läsa om var och ens specialitet. Vilket tak du än väljer så finns det mycket bra information och vägledning för att ditt val skall bli så bra som möjligt.

 

Redaktionen tipsar

Många har osunda bakterier och kemikalier i sitt dricksvatten. Att vattnet som kommer i kranen skall vara friskt och fräscht är något vi...
11 tips när du skall byta fönster själv Om du tänkt byta fönster själv, eller anlitar någon för arbetet, så kan det vara bra att veta hur...
Miljöcertifiering är ett sätt att miljöanpassa företag och andra verksamheter.  Certifieringen är till för att få företag att arbeta mer...

Annonser

Utvalda varumärken

Nytt tak på 5 minuter! Decra beräkningsprogram
Ge ditt hus en ansiktslyftning. Hängrännor och takpannor från Lindab gör hela skillnaden!
Diffusionsöppna underlagstak som andas, framtiden är här
Takåsar/korsvirke. Vi har obegränsade möjligheter att skapa invändiga miljöer med rustik atmosfär.